RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Nog geen oplossing voor stalloze boer in Soest

SOEST - Er wordt toch geen uitzondering gemaakt voor boer André van Dorresteijn uit Soest. Al jaren wordt er gediscussieerd of hij wel of geen nieuwe boerderij mag bouwen in de open polder. Gisteravond werd er opnieuw in de raad over het dossier gesproken. Uiteindelijk besloot een meerderheid van de raad dat hij geen boerderij mag bouwen op de locatie die hij al jaren voor ogen heeft.

Boer André van Dorresteijn zit nu met zijn boerenbedrijf binnen de bebouwde kom aan de Insingerstraat in Soest. Daar wordt hij verdrukt door woningbouw. Een verhuizing naar de polder leek een logische stap, maar een plekje vinden zorgt al jaren voor discussie. Zijn plan om een nieuwe boerderij te bouwen aan de zuidkant van de Peter van den Breemerweg werd gisteravond definitief afgeschoten.

ONBEHOORLIJK BESTUUR

Voorafgaand aan de beslissing was er veel discussie tussen de verschillende partijen in de gemeenteraad. In 2013 besloot de toen zittende raad namelijk dat Van Dorresteijn zijn boerderij mocht bouwen. Die beslissing nu terug draaien vinden veel partijen 'onbehoorlijk bestuur'.

De emoties liepen hierbij hoog op. De vergadering werd zelfs een half uur stilgelegd omdat de oppositiepartijen een 'motie van afkeuren' wilden indienen. Uiteindelijk kwam het niet zo ver, maar duidelijk werd wel hoe het dossier de betrokken partijen raakt.

BOER

Ook bij de boer en zijn familie kwam de beslissing hard aan. "Er zijn geen woorden voor de teleurstelling", licht Monique van Dorresteijn, de dochter van André toe. "Mijn vader kan nu geen boer zijn. De koeien zijn dakloos en kunnen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben."

Ondanks dat de raad een beslissing heeft genomen, blijft er veel onduidelijkheid. "De politici zeggen dat ze je steunen, maar ze komen niet met een oplossing", legt Monique uit. "Ze gaan er over nadenken en over praten, maar dat doen ze nu al vijf jaar."

ONDERZOEK

De meerderheid van de raad besloot de zuidkant van de Peter van de Breemerweg af te keuren als bouwlocatie. Toch willen ook deze partijen een oplossing voor de boer. Daarom moet de wethouder opnieuw met de boer op zoek naar een nieuwe locatie voor het boerenbedrijf. Een onafhankelijke deskundige moet dit zoekproces begeleiden.

De voorkeur van de coalitiepartijen gaat uit naar een bestaande boerderij. "Gegeven het feit dat er heel veel boeren stoppen, zou het heel mooi zijn om een bestaande locatie te nemen", licht Eric de Wilde van de VVD toe. "Het zou mooi zijn om op die locaties ook weer een boer te vestigen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Nieuwsoverzicht