Leve(n)de muziek!: 40 jaar omroepconcerten in Utrecht

© Clemens Romijn - Levende muziek
UTRECHT - Vanavond wordt in TivoliVredenburg gevierd dat er 40 jaar omroepconcerten worden gehouden in de Grote Zaal. Ter gelegenheid van het jubileum stelde musicoloog en auteur Clemens Romijn een uniek boek samen over de geschiedenis van de Utrechtse omroepconcerten: 'Leve(n) de Muziek!'. Het boek wordt vanavond gepresenteerd tijdens een speciale editie van het AVROTROS vrijdagconcert.
Al vanaf de opening van (toen nog) Vredenburg in 1979 geven de omroeporkesten optredens in Utrecht. Het was uniek dat de omroepen hiermee begonnen, zegt Romijn. "Het was voor het eerst dat het Utrechts publiek kon luisteren naar orkesten uit Hilversum. Want die hadden ze tot dan toe alleen via de radio gehoord."
Het boek staat vol met verhalen over de orkesten, het koor en de verschillende omroepconcerten. Het maken van het boek was voor Romijn dan ook een waar feest:"Als musicoloog voelde ik me alsof ik opgesloten was in een delicatessenwinkel."

BEZUINIGINGEN

Romijn durft nog niet te voorspellen of de traditie ook over tien jaar nog bestaat. "Klassieke muziek vangt meestal de eerste klappen op als er bezuinigd moet worden. Het wordt gezien als luxe." De afgelopen jaren is er dan ook flink bezuinigd.
Daardoor is alleen het AVROTROS Vrijdagconcert nog een vaste traditie. Dertig vrijdagavonden per jaar verzorgt de omroep klassieke concerten in TivoliVredenburg. De jubileum-editie van vanavond is extra feestelijk. Na de uitreiking van het boek vindt de wereldpremière plaats van 'Du bist älter, du bist neuer', een nieuwe symfonie van de Nederlandse componist Willem Jeths.
Op het podium staan het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor, onder leiding van Edo de Waart. Het concert wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en is live te zien op de site van NPO Radio 4.
Gesprek met Clemens Romijn over Leve(n) de Muziek!

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.