Bond tegen vloeken stoort zich aan taalgebruik in De Luizenmoeder

© NPO3
VEENENDAAL/LEERSUM - De Bond tegen vloeken stoort zich aan het taalgebruik in de tv-serie De Luizenmoeder. De organisatie uit Veenendaal schrijft dat in een open brief aan AVROTROS, de omroep die het populaire programma uitzendt.
"In de eerste beelden van seizoen twee van De Luizenmoeder wordt de naam van Jezus namelijk meerdere keren op een vernederende en respectloze toon genoemd. Dit wordt door een groot aantal mensen als pijnlijk, onnodig en kwetsend ervaren", schrijft de bond.
"Stelt u zich eens voor hoe het zou zijn als de naam van de persoon waar u zielsveel van houdt, degene die u altijd kan vertrouwen, of degene die er altijd voor u is, lacherig en met een sarcastische toon in het openbaar wordt vernederd? Veel christenen zien Jezus als hun redder, bevrijder, hun levensdoel en hun God." De Bond tegen vloeken spreekt ook waardering uit voor De Luizenmoeder. "Het concept is goed en het is een leuke hilarische serie."

SATIRE

In een reactie laat AVROTROS weten niet van plan te zijn om nog iets te gaan veranderen aan de tweede reeks. De omroep denkt bovendien dat de klagers er anders over zullen denken als het vrijgegeven fragmentje in zijn context wordt gezien. Verder regeren de "wetten van de satire" en wil de omroep geen censuur vooraf.
De komedieserie over het wel en wee op de basisschool startte in januari vorig jaar met minder dan een miljoen kijkers. In de daarop volgende weken groeide De Luizenmoeder uit tot een waar kijkcijferkanon met soms 3,5 miljoen kijkers. De serie wordt opgenomen in het leegstaande gebouw van de Twistvliedschool in Mijdrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.