Massale media-aandacht voor Christelijk Lyceum Veenendaal, lessen geschrapt

© RTV Utrecht
VEENENDAAL - Alle lessen op het Christelijk Lyceum Veenendaal zijn voor vandaag geschrapt. Vanwege de grote ophef die is ontstaan, heeft de schoolleiding besloten de lessen te staken. Aanleiding is dat de school nepleerlingen op school had voor een televisieprogramma van RTL4. 
Voor de school heeft zich veel media verzameld. Ook leerlingen lieten het er niet bij zitten. Zowel leerlingen van het Lyceum als leerlingen van een andere school verzamelden zich bij de school. Daarbij is vuurwerk afgestoken.
Rector Willem de Vos bood eerder vandaag al zijn excuses aan: "Er is vanaf het begin duidelijk gemaakt dat er gefilmd zou worden. Maar dat het leerlingen waren die al een schoolleven achter de rug hadden, was niet bekend. We hadden geen enkele intentie om onrust te veroorzaken."

DOCUMENTAIREREEKS

De school werd ongeveer negen maanden geleden benaderd door een tv-producent. "Naar aanleiding van een documentairereeks die in Amerika was gemaakt met mooie uitkomsten, waren ze op zoek naar een school waar ze een documentaire konden maken over hoe het schoolleven in elkaar zit.
Het tv-programma moest "een realistische inkijk" geven in het leven van middelbare scholieren en daarom werden er nepleerlingen ingeschakeld: "Het woord nep vind ik wel lastig. Het lukt niet om de gewone werkelijkheid naar boven te krijgen. Daarom wilden ze expertleerlingen inhuren die wel een stukje middelbare school over zouden willen doen", aldus de rector.

SOCIAL MEDIA

Het format bleek alleen niet waterdicht. Al binnen twee weken hadden de leerlingen uitgevonden dat de nieuwe klasgenoten, in werkelijkheid ouder dan zij, nepprofielen op sociale media hadden. Docenten ontdekten dat er niets over hun schoolverleden bekend was, zoals cijferlijsten. Leerlingen zouden het onprettig hebben gevonden om met mensen in de klas te zitten die ze niet vertrouwden.
Als de aap eenmaal uit de mouw is, roept de rector de school bijeen: "We hebben snel twee bijeenkomsten georganiseerd om collega's in de ogen te kijken en alle kanten van het verhaal te vertellen. Ik heb in het openbaar mijn excuses aangeboden. We hadden geen enkele intentie om onrust te veroorzaken. We hebben ook absoluut geen gebruik gemaakt van verborgen camera's."

LEUKSTE SCHOOL

"We zijn een goede en sterke school. We kregen ooit het predicaat 'leukste school'. We kunnen tegen een stootje. Maar we hebben wel wat uit te leggen en dat gaan we ook doen. We hebben ouders kort ingelicht en gaan ze nog uitvoerig inlichten. Ook gaan de expertleerlingen vandaag zelf vertellen wat hun motief was om eraan deel te nemen: dat ze geen bedriegers zijn en een mooie intentie hadden", besluit de rector.

'HOE VERZIN JE HET'

Minister Arie Slob van Onderwijs reageert vol afschuw over de gang van zaken op de school: "Ik geloofde mijn ogen niet toen ik het las en ik vind het niet acceptabel. Het is niet verantwoord dat men zulke keuzes heeft gemaakt. Docenten wisten het niet, leerlingen wisten het niet. Nepleerlingen, hoe verzin je", aldus de minister.   

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.