Parochianen boos over sluiting Catharijnekerk

Inwijding van bisschoppen in de Catharijnekerk
Inwijding van bisschoppen in de Catharijnekerk © ANP
UTRECHT/UTRECHT - Parochianen van de Utrechtse Sint Catharinakathedraal, beter bekend als de Catharijnekerk, zijn boos over de sluiting van hun kerk. Door het parochiebestuur zijn ze geïnformeerd dat het gebouw voor 1 euro verkocht gaat worden aan Museum Catharijneconvent.
Het kerkbestuur wilde de Catharijnekerk al langer verkopen omdat de katholieke geloofsgemeenschap in de stad onvoldoende middelen heeft om alle kerken in haar beheer open te houden. Een groep parochianen kwam toen in opstand tegen dit voorgenomen besluit.

PETITIE

Een petitie om de kerk open te houden werd ruim 1600 keer ondertekend. De initiatiefnemers lieten weten dat ze het Utrechts katholicisme nog niet rijp voor het museum vinden en dat de sluiting van de kathedraal de zichtbaarheid van de katholieke gemeenschap in Utrecht vermindert.
In een reactie aan het NOS Radio 1-journaal geven verschillende gelovigen dan ook aan teleurgesteld te zijn in het besluit van het bestuur. Pastoor Swijnenberg noemt de verkoop zelfs ongehoord: "Het bestuur vertelt dat het de Catharijnekerk ziet als een gewone parochiekerk en dat de vitaliteit hier minder is dan in de Augustinuskerk."
Maar de Catharijnekerk heeft een aparte status, vindt hij. Het is namelijk ook de bisschopskerk. "De bisschop zou moeten vechten voor zijn eigen kerk, maar dat doet hij op geen enkele manier." Door de voorgenomen verkoop van de kerk is het nog onduidelijk welke kerk nu de nieuwe bisschopskerk wordt.

AUGUSTINUSKERK

Het kerkbestuur begrijpt de boosheid van de parochianen. Riet Blom, vice-voorzitter van het bestuur: "In elke kerk die gesloten wordt hebben hele generaties de meest emotionele momenten van hun leven gevierd." Maar Blom benadrukt dat het de kardinaal gaat om de levendigheid van de geloofsgemeenschap. "En die is in de Augustinuskerk groter."
Het bestuur verwacht dat de meeste parochianen, inclusief het koor, naar de Augustinuskerk zullen verhuizen.
De Augustinuskerk heeft volgens het kerkbestuur een levendiger geloofsgemeenschap
De Augustinuskerk heeft volgens het kerkbestuur een levendiger geloofsgemeenschap © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.