RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kleine gemeentes: windmolens prima, maar niet voor niets

1/2
LOPIK - Gemeentes als Oudewater, Montfoort en Lopik zijn best bereid om meer ruimte te bieden voor zonne- of windmolenparken, maar daar moet dan wel iets tegenover staan en de inwoners moeten profiteren van de opgewekte duurzame energie.

"We willen best de energiefabriek van de provincie worden, maar dan willen we ook de inkomsten daarvan", zegt wethouder Gerrit Spelt van Lopik. Ook Oudewater wil graag een bijdrage leveren aan meer duurzame energie in de provincie. "Maar wel op basis van een gelijk speelveld'', benadrukken burgemeester en wethouders.

Meer windmolens in Lopik?


OVERLEG

De kleine gemeentes, met relatief veel ruimte voor zonne- of windparken, willen graag wat doen voor het klimaat, maar er ook van profiteren. Momenteel overleggen 16 gemeenten in de provincie over duurzame energie. Zij worden straks door het klimaatakkoord verplicht om met een plan te komen hoe de regio die energie kan opwekken.

Spelt: "De overheid heeft gezegd: eerst zijn de regio's aan zet. Het mag nu nog van onderaf komen hoe we het gaan doen. Mocht dat niet tot het gewenste resultaat leiden dan kan de overheid ingrijpen en krijgen we een taakstelling opgelegd."

LASTEN EN LUSTEN

In het overleg tussen de 16 gemeentes (de U16) zitten ook grote kernen zoals de stad Utrecht. Spelt snapt dat daar weinig ruimte is voor windmolens. Hij wil dus best nadenken over een windpark in zijn gemeente. Maar daar wil hij wel wat voor terug. "We willen niet alleen de lasten, maar ook de lusten. We zouden bijvoorbeeld meer mogen bouwen. Dat kan nu niet vanwege regels van de provincie."

Ook Oudewater heeft nog wel een wensenlijstje. Meer ruimte voor woningbouw en een betere busverbinding bijvoorbeeld. "Naast een bijdrage aan energieopwekking voor andere gemeenten, moet er ook oog zijn voor Oudewaterse belangen op het gebied van wonen, economie en mobiliteit'', aldus B & W in Oudewater.

Het klimaatakkoord moet nog ondertekend worden, maar als dat naar verwachting in april gebeurt, dan moet het energieplan van de regio's eind van dit jaar af zijn.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -