Museum Flehite in Amersfoort heropent na renovatie

Museum Flehite weer open na opknapbeurt
Museum Flehite weer open na opknapbeurt © Museum Flehite
AMERSFOORT - Na maanden van renovatie heropent museum Flehite in Amersfoort vanmiddag zijn deuren. De eeuwenoude kademuur waarop het gebouw staat, was verzakt. Ook het gebouw zelf kreeg een opknapbeurt. Zo is de benedenverdieping onder handen genomen, evenals de buitenkant. "Het gebouw heeft weer smoel gekregen", aldus woordvoerder Joyce de la Croix.
Voor de ingang klinkt het ambachtelijke geluid van stratenmakers die de laatste hand leggen aan de kersverse kade. Het vissengraatpatroon van klinkertjes en het gebouw met zijn authentieke glas in lood ramen vormen een pittoresk geheel. Volgens stratenmaker Willem zijn de vakmannen die dit patroon nog leggen een uitstervend soort: "Dit is het echte ouderwetse werk."
De renovatie verliep niet zonder slag of stoot. De werkzaamheden duurden namelijk langer dan verwacht. Ook vielen de kosten een half miljoen hoger uit, omdat het museum enkele maanden niet open kon en later tijdelijk verhuisde naar het Rietveldpaviljoen. Het was dan ook een hele klus volgens de la Croix: "Er zijn damwanden in de gracht geslagen om een stuk droog te leggen. Dat was natuurlijk een heel spektakel, dus er stonden dagelijks mensen te kijken. Bijna een soort museumbezoek, maar dan buiten."
Flehite heropent met tentoonstelling 'Stadsbeelden'
Flehite heropent met tentoonstelling 'Stadsbeelden' © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
De la Croix is blij om weer terug te zijn op de vertrouwde locatie. "Het Rietveldpaviljoen is een prachtig pand, maar het blijft een gedoe om mensen duidelijk te maken dat je tijdelijk ergens anders zit." Toch heeft ze er het volste vertrouwen in dat het publiek het vernieuwde museum weet te vinden: "Ik denk dat er wel bezoekers komen. We hebben vandaag een mooie tentoonstelling geopend, genaamd 'Stadsbeelden'. Daarvoor hebben we acht kunstenaars uitgenodigd die allemaal werken met het thema stad."
Verslaggever Robert Jan Booij bezoekt net heropend Museum Flehite
Verslaggever Robert Jan Booij bezoekt net heropend Museum Flehite 2

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.