Verdachten in rechtszaak vergismoord lijden aan geheugenverlies

© Michiel van Beers
UTRECHT - Dag vier van de omvangrijke rechtszaak rond de vergismoord op Hakim Changachi draaide hoofdzakelijk om verdachte Marciano D.. Hij zou als schutter zijn ingehuurd voor de tweede poging om het echte doelwit, Khalid H., in de nacht van 13 op 14 januari 2017 te liquideren. Evenals bij eerdere zittingen weigerde D. iets aan zijn spaarzame verklaringen toe te voegen. 'Zwijgrecht' en 'dat kan ik me niet herinneren', klonk het voortdurend in de extra beveiligde rechtbank Schiphol. 
Marciano D. had die moord samen met medeverdachte Jerrel Z. die nacht moeten plegen. Maar Khalid H. kreeg de grijze Skoda Fabia, waarin de twee hem door de Utrechtse wijk Overvecht volgden, in de gaten en waarschuwde op politie. De twee gingen er met gedoofde lichten met hoge snelheid vandoor.
Onderweg werden wapens en munitie uit de auto geworpen. De verdachten werden opgepakt toen hun auto crashte op de A1 bij de afslag bij rustplaats Hackelaar. Marciano D. zegt niets van de achtervolging te hebben gemerkt. Hij zou vooraf een joint hebben gerookt en op de achterbank in slaap zijn gevallen.

SLECHTE SLAAPPLEK

De rechtbank vindt dit moeilijk voor te stellen. De auto reed 160 kilometer per uur, het was koud buiten en het achterraam stond open. Bovendien lagen op de achterbank ook nog een sporttas met wapens en een boodschappentas met limonadeflessen vol benzine. 'Een weinig comfortabele slaapplek', merkt een van de rechters op. Maar D. houdt vol dat hij zich er niets van kan herinneren. Hij weet alleen nog dat hij na de crash van schrik de snelweg oprende.
Medeverdachte Jerrel Z. vertelde de politie een heel ander verhaal. Hij zou slechts de chauffeur zijn geweest. Marciano had met van alles op de achterbank zitten rommelen. Het lijkt daarop dat hij daar de wapens eerst schietklaar aan het maken was en ze uiteindelijk uit het raam wierp. Jerrel had van hem vlak langs de berm moeten rijden.

VERDACHTEN VERGISMOORD

Ook Guyno. O. en Ferrel T. zaten vandaag weer voor de rechter. Zij schoten volgens het OM op 12 januari bij vergissing Hakim Changachi dood. Een dag later zouden ze al weer hebben meegewerkt aan een tweede poging om Khalid H. te liquideren. Volgens Jerrel Z. hebben hij en Marciano D. samen met deze twee op vrijdag 13 januari een voorverkenning gedaan in Utrecht. Maar O. en T. beweren dat ze de twee anderen niet kennen en nooit eerder hebben gezien.
Uit analyse van telefoongegevens zou blijken dat Marciano D. in de buurt was op de tijdstippen waarop ze volgens Jerrel Z. samen in een auto zaten. Maar Marciano ontkent dit en noemt het toeval dat zijn telefoon op de genoemde plaatsen is aangestraald, omdat hij nou eenmaal in de buurt woont. Hij kan zich niet meer herinneren waar en wanneer hij bij Jerrel in de auto is gestapt. 

WEER MISLUKT

Later in de avond van 13 januari zouden Jerrel Z. en Marciano O. en een onbekende Marokkaanse man opnieuw door Overvecht zijn gereden voor een tweede verkenningsronde. Tijdens de ritten krijgt ook het vermeende doelwit de grijze Skoda Fabia van de verdachten in de gaten. Hij is door de moord op Changachi op zijn hoede en waarschuwt dan al een eerste keer de politie.
Als blijkt dat de liquidatiepoging die nacht opnieuw is mislukt en Z. en O. zijn aangehouden, is er volgens de recherche opvallend veel telefonisch contact tussen de medeverdachten Guyno en Ferrel. Ook dat zou wijzen op hun betrokkenheid, maar ze beroepen zich opnieuw op hun zwijgrecht. In Overvecht vindt de politie die dag een gestolen Audi Q5 met flessen benzine aan boord, waarschijnlijk de vluchtauto.   

CRIMINEEL VERLEDEN

De verdachten die vandaag voor de rechter stonden, hebben alledrie een flink strafblad. Maar bij geen van allen gaat het om liquidatiezaken. De 27-jarige Marciano D. is met een strafblad van 11 pagina's een echte veelpleger. Hij is geobserveerd in het Pieter Baan Centrum, maar weigerde aan onderzoek mee te werken. Daarom kon niet worden vastgesteld of een psychische stoornis of cannabisverslaving van invloed is op zijn gedrag.
De rechtszaak rond de vergismoord gaat volgende week verder. Maandag komen de officieren van justitie met hun requisitoir en de strafeisen tegen Marciano D., Guyno O. en Ferrel T.. Die zullen ongetwijfeld hoog uitvallen. Tegen medeverdachte Jerrel Z. eiste het OM begin deze week al acht jaar cel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.