De Nationale Gezondheidsbeurs: van burn-out-remedies tot sporten met een bilvergroting

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse Jaarbeurs is dit weekend gastheer van De Nationale Gezondheidsbeurs. Sinds donderdag en tot en met morgen kan iedereen er terecht voor inspiratie en gezondheidsvragen. Gezondheid lijkt een breder begrip dan ooit en de beurs speelt handig in op de laatste trends. Dat ondervond verslaggever Franny Pouderoyen aan den lijve, in drie uur rondlopen op de beurs.
10:41 - Kaas
Het is druk. Dagjesmensen met trollies, fitgirls en spirituele guru's lopen op de kraampjes af. De kurkumakuur, de helende kracht van natuurstenen, de airfryer en massagestoelen schreeuwen direct om mijn aandacht. Grijpgrage handen graaien in de bakken met kortingsbonnen en gratis testers. Waar te beginnen?
Ik vertrouw op mijn neus. Etherische oliën, wierrook en... kaas. Gezonde kaas, welteverstaan. De verzadigde vetten zijn namelijk vervangen door een plantaardige variant. Prima voor een dagelijks dieet, zegt een vrolijke, jonge kaasverkoper. De eerste 'gezonde' snack is dus een feit.
© RTV Utrecht
10:59 - Zelfhypnose voor dummies
Daar is Joop Fenstra. Hij oogt als de messias van de zelfhypnose. Geduldig en met een tevreden blik wacht hij zijn nieuwsgierige publiek op bij een geïmproviseerd theater. Joop schreef ook een boek. Verderop staat de stand van zijn uitgever. Daar laat een vriendelijke vrouw genaamd Jitske vol trots Joops boek zien. Geheel objectief is zij niet - Joop en Jitske zijn een stel. Eén met een spirituele missie.
Terwijl de laatste toeschouwer nog snel gaat zitten, gaat Joop over tot de orde van de dag: een groep nietsvermoedende vrouwen van middelbare leeftijd introduceren in de wondere wereld van zelfhypnose. Weg met overgewicht, pijn, nicotineverslaving en nooit meer bang voor de tandarts. Je vraagt je bijna af waarom we niet allemaal aan zelfhypnose doen. Even tijdens de lunchpauze op kantoor bijvoorbeeld, in plaats van het vertrouwde blokje om. Misschien niet zo laagdrempelig, maar het stelt je wel in staat om af te rekenen met al je angsten en onzekerheden. De moeite waard, lijkt me.
© RTV Utrecht
Joop doet een experiment met de zaal. Hij haalt een rond bord tevoorschijn met zwart-witte strepen die bijeenkomen in het midden, bevestigd aan een schroefmachine. Het publiek moet geconcentreerd naar het midden staren, terwijl het bord in een hoog tempo ronddraait. Voor even laat ik me in de zwart-witte draaikolk meevoeren naar een andere dimensie, midden in de Jaarbeurs. Het draaien stopt. Joop verzoekt ons naar zijn neus te kijken, die door de ogen van het verbaasde publiek net zo hard lijkt te groeien als die van Pinokkio. Dit fenomeen heet een brainwave, een geintje van ons brein. Joop, probeer je ons soms iets duidelijk te maken?
© RTV Utrecht
11:50 - Verzuurd achterwerk
De komende twintig minuten maken dikke billen de dienst uit. Volgens Carlos Lens, personal trainer van Linda de Mol, is het schoonheidsbeeld veranderd. Geen ongezonde, graatmagere modellen, maar weelderige vormen. Hij schreef er zelfs een billenbijbel over vol prangende levensvragen, zoals: "Kan ik wel trainen na een bilvergroting?"
Goed, die ronde billen krijg je niet door erop te zitten. Tijd voor actie. Ik kom bij Carlos op het podium staan en span een felroze martelwerktuig om mijn bovenbenen. Na drie hele squats heb ik het wel gezien, maar ik geef niet op. Ik sta immers oog in oog met billenkoning Carlos, terwijl de dames in de zaal uitzicht hebben op mijn verzuurde achterwerk.
12:17 - 'Gezonde' make-up
Mijn oog valt op een stand met make-up. Ik vind de link met gezondheid wat vergezocht. Is dit bedoeld om Moeder Natuur een zetje te geven, wanneer je er niet op je gezondst uitziet? Niets is minder waar. Het betreft make-up zonder kankerverwekkende stoffen, zoals chemicaliën. Bovendien zou ik het verschil kunnen voelen. Geen dichtgeplamuurd gezicht, maar een huid die kan ademen. Ik laat me verrassen.
© RTV Utrecht
12:41 - Burn-out-poli
Aan een goed geschminkte toet heb je weinig als je slecht in je vel zit. Maar ook daar heeft de beurs een oplossing voor: de burn-out-poli. Wanneer je lichaam door chronische stress denkt dat er continu een sabeltandtijger op de loer ligt, is Barbara je vrouw. Om je mentaal, emotioneel en fysiek weer op de rit te krijgen, start de poli een op maat gemaakt traject. Niet mis, in een drukke tijd als deze. Barbara's ultieme tip: "zorg dat je verliefd wordt op de ultieme stilte in jou". Wordt aan gewerkt.
© RTV Utrecht
13:01 - Wonderlichtbank
Terug naar het gezicht. Of eigenlijk het hele lichaam, want daar staat de enige medisch gecertificeerde lichtoplossing die onder andere huidaandoeningen tegengaat. Het apparaat ziet eruit als een liefdesbaby van de Space Mountain in Disneyland Parijs en een reguliere zonnebank. Acné en eczeem zouden na meerdere behandelingen aanzienlijk verminderen, maar het bevordert ook soepele spieren. En dat alles zonder bijwerkingen.
© RTV Utrecht
13:34 - Groetjes uit Thailand
Omdat de lichtbank niet bijzonder effectief is met kleding aan, zoek ik een andere manier om mijn spieren tot rust te laten komen. Tijd om de boel even te laten bezinken onder het genot van een Thaise massage. Dankzij het vakmanschap van de masseur en de tekst 'Groetjes uit Thailand' op het zeil achter mij, waan ik me voor vijf hele minuten op een hagelwit strand. En een beetje dankzij de tropische temperatuur in de Jaarbeurshal, die ik na drie uur achter me laat. Als een nieuw mens? Nee. Wel herinnert de beurs mij eraan dat gezondheid geen kwestie is van hypes, maar van gezond verstand.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.