Tegenstanders bomenkap Amersfoort vangen bot bij de rechter

© Gemeente Amersfoort
AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort mag beginnen met het kappen van bomen voor de aanleg van de westelijke rondweg. Omwonenden en stichtingen die daar bezwaar tegen hadden gemaakt, hebben ongelijk gekregen van de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland.
De tegenstanders van het kappen van bomen voerden aan dat vijf beschermde diersoorten erdoor worden aangetast in hun leefomgeving. De rechter vindt het niet aannemelijk dat de dassen in het gebied hun burchten verlaten als de gemeente bomen kapt. Ook zullen bij de operatie geen dassen worden gedood.
Ook de sperwer, boommarter, ree en eekhoorn wordt niet zoveel schade berokkend dat de kap niet mag doorgaan. Voor de aanleg van de verkeersverbinding moeten ruim 3000 bomen sneuvelen. Deze zaak ging over de eerste 1500 bomen.

BODEMPROCEDURE

''Het is prettig dat de rechter hiermee heeft aangetoond dat we het zorgvuldig hebben gedaan'', zegt verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar. ''We gaan maandag starten met de kap.''
Niet helemaal duidelijk is of hiermee nu een definitief einde is gekomen aan de discussie over de bomenkap. Er loopt nog een bodemprocedure bij de Raad van State.
Als die zo uitpakt dat de kap alsnog moet worden opgeschort, dan zal de gemeente zich daaraan houden, zegt Buijtelaar. ''Maar dat verwacht ik niet. We zijn al vrij lang bezig geweest en hebben op zo ongeveer ieder onderdeel ons gelijk gehaald bij de rechter.''

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.