Veenendaalse school biedt excuses aan in e-mails aan ouders en leerlingen

© RTV Utrecht
VEENENDAAL - Het Christelijk Lyceum in Veenendaal heeft in een brief aan leerlingen excuses aangeboden voor de ontstane commotie rond een nieuw tv-programma van RTL4, waarvoor vijf nepleerlingen werden ingezet.
"We willen benadrukken dat het nooit onze bedoeling is geweest om onrust of een gevoel van onveiligheid te veroorzaken", schrijft de directie van de school in een mail. "We bieden onze oprechte excuses aan voor de ontstane situatie."
In de e-mail legt de directie verder uit dat de school wilde meewerken aan een documentaireserie over het onderwijs. "Wat we niet konden vertellen, was dat deze leerlingen tijdelijk op school zouden zijn en een paar jaar ouder waren dan hun klasgenoten."
De brief aan leerlingen van de school.
De brief aan leerlingen van de school. © Christelijk Lyceum Veenendaal

MOOIE DOCUMENTAIRESERIE

Volgens de school deden de nepleerlingen mee aan het programma om mee te helpen aan een "mooie documentaireserie" over het leven op een middelbare school. "Er is geen sprake geweest van verborgen camera en alle opgenomen beelden worden gewist."
Volgens een moeder van een van de leerlingen is de zaak voor haar nog niet afgedaan en had de school beter een bijeenkomst kunnen organiseren om tekst en uitleg te geven over de ontstane situatie. Volgens haar was het vanmiddag een "complete chaos" op de school. Ook media kwamen massaal op de school af.
Leerlingen reageren op commotie op school

NEPLEERLINGEN

Het tv-programma moest "een realistische inkijk" geven in het leven van middelbare scholieren en daarom werden er nepleerlingen ingeschakeld, zonder dat docenten en leerlingen daarvan op de hoogte waren.
Het format bleek alleen niet waterdicht. Al binnen twee weken hadden de leerlingen uitgevonden dat de nieuwe klasgenoten, in werkelijkheid ouder dan zij, nepprofielen op sociale media hadden. Docenten ontdekten dat er niets over hun schoolverleden bekend was, zoals cijferlijsten. Leerlingen zouden het onprettig hebben gevonden om met mensen in de klas te zitten die ze niet vertrouwden.
Willem de Vos van het Christelijk Lyceum Veenendaal: "Achteraf zeg ik: we hadden geen 'ja' moeten zeggen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.