RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechter bouwt Domtoren van lachgaspatronen

1/2
UTRECHT - De 73-jarige Rik Atteveld uit Utrecht maakte wel een heel bijzonder kunstwerk: een Domtoren van gebruikte lachgaspatronen.

De kunstenaar maakt dagelijks een wandelingetje door zijn buurt. "Tijdens het wandelen kom je overal van die lachgas patronen tegen." Soms vond hij tijdens een wandeling twee volle dozen. Al die rommel op straat zette Rik aan het denken. Hij besloot een Domtoren te maken van deze lachgaspatronen.

Het gevaarte is 115 centimeter hoog en weegt 35 kilo. Dat komt door al die lachgaspatronen. De toren bevat er namelijk 548. Het was een flinke klus om het kunstwerk te maken. Rik grapt dat hij de toren sneller af had dan de echte Domtoren. Hij deed er ongeveer anderhalve maand over. "Niet fulltime hoor", verzekert hij.

De liefde voor Utrecht zit er bij Rik al lang in. Als kunstenaar woonde hij vroeger in de Nachtegaalstraat. "Als ik zat te schilderen, kon ik vanuit het zolderraam de Domtoren zien en als de wind gunstig stond, kon ik de muziek horen. Ik ben gewoon helemaal verknocht aan die toren." De Dom is dan ook terug te zien in veel van Rik's kunstwerken. Op de gang hangen twee schilderijen.

Deze Domtoren is zijn meesterwerk. Het idee ontstond rond de sinterklaasperiode. Hij maakte de Domtoren als surprise voor zijn schoonzoon, sinds 5 december pronkt de toren in zijn woonkamer. "Ze zijn wel wat gewend van ons qua surprises, maar hij was toch wel aangenaam verrast met dit kunstwerk!", vertelt Rik.

Na het geven van de surprise, was Rik stiekem wel een beetje teleurgesteld. Hij wilde zelf namelijk ook een Domtoren in de woonkamer. Geen probleem, want in de buurt liggen lachgaspatronen genoeg. Rik bouwde er daarom gewoon nog een, die volgens hem een stuk beter is gelukt. "Voor deze toren heb ik alleen onbeschadigde patronen gebruikt. Er zitten dus nergens deukjes in." Ook bevat dit exemplaar verlichting aan de binnenkant. 's Avonds functioneert de toren als lamp.

Rik is nog steeds niet door al zijn lachgaspatronen heen. "Heel misschien maak ik er nog een, maar dan nog iets groter, zodat de vorm van het bovenste gedeelte beter zichtbaar wordt. Dat is namelijk een achthoek en geen vierkant." Voorlopig houdt Rik het wel weer even bij schilderen, dus volgen er alleen Domtorens op het doek. Maar op deze toren is hij toch wel het meest trots: "Kijk, ik sta bijna net zo te glimmen als die patronen hier. Dus ja, ik ben er heel trots op."

Eerder kwam ook kunstenaar Michiel Kuijper op het idee om lachgaspatronen te verwerken in een namaak-Domtoren. Dat kunstwerk zou groot genoeg moeten worden om op een rotonde te kunnen plaatsen.

Utrechter maakt Domtoren van gaspatronen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -