Nieuwe opzet Viaanse Voorstraat zorgt voor verwarring

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
VIANEN - Handhavers lopen dagelijks een rondje over de Voorstraat in Vianen. Ze willen de mensen op de winkelstraat in het centrum vertellen hoe ze de nieuw ingerichte straat moeten gebruiken.
Boa Alexander van Beest ziet om zich heen veel gebeuren wat niet mag. "Er komen nu weer mensen aanrijden die op het plein willen parkeren. En als ik dan vraag of het voor de mensen niet duidelijk is dat dat helemaal niet mag dan zeggen ze inderdaad dat het onduidelijk is. Ze zeggen dan dat ze daar eerder auto's hebben zien staan, dus dachten dat het mocht."
Handhavers voeden het winkelend publiek op in Vianen
De Voorstraat in Vianen is volledig opnieuw ingericht. Na jaren van discussie heeft de straat een make-over gekregen. Het grootste deel van de herinrichting is afgerond voor de Paardenmarkt van afgelopen oktober. Maar het ontbreekt nog aan details in de winkelstraat, zoals borden en paaltjes. Dat zorgt voor een onduidelijke situatie.

FUCKING GEVAARLIJK

De Viaanse Marjolein van den Brandt ziet de handhavers lopen en snelt naar de mannen toe. "De Voorstraat is fucking gevaarlijk geworden. Ik kom hier regelmatig en ik ben in al die jaren nog nooit zo vaak bijna aangereden als in afgelopen weken." Ze zou het liefste zien dat de mannen boetes uitdelen aan automobilisten die zich niet goed gedragen.
Maar de mannen delen geen boetes uit, wel waarschuwingen. Kaartjes met de tekst 'bedankt' en 'foutje?!'. De kaart 'bedankt' is voor de mensen die het goed doen. "Op de kaart met 'foutje?!', die we plaatsen voor de ruit van foutgeparkeerde auto's, staan de regels die gelden op de Voorstraat", vertelt Alexander. "Je mag parkeren in de blauwe zones, en niet op de pleinen."
Dat de situatie onduidelijk is komt volgens Alexander van Beest omdat de Voorstraat nog steeds niet helemaal af is. Er moeten nog borden worden geplaatst, er komen nieuwe lantaarnpalen en duidelijke parkeervakken voor invalideparkeerplaatsen. Toch denkt Alexander dat hij en zijn collega's ook meer op de Voorstraat nodig zijn. "Ik denk dat we hier meer aanwezig moeten zijn en misschien dat de ondernemers ook kaartjes kunnen gaan uitdelen met hoe het wel hoort. Zodat van lieverlee iedereen zich eraan gaat houden."

OPVOEDING

Bram van Diermen staat met zijn viskraam op de Voorstraat van Vianen. Hij vindt de Voorstraat mooi worden, maar ziet ook dat het af en toe gevaarlijk is. "Fietsers rijden beide richtingen op in dezelfde baan, en daar rijden ook de auto's. Auto's die staan geparkeerd midden op de Voorstraat en rijden achteruit de rijbaan op. Persoonlijk vind ik dat de auto's achteruit ingeparkeerd moeten worden. Dan zie je als je de weg op rijdt al het verkeer goed", aldus de visboer.
Hans de Goeij van de slagerij is blij met de Voorstaat. Hij is als ondernemer betrokken geweest bij het maken van de plannen van de nieuwe inrichting van de winkelstraat. "We zijn ons er wel van bewust dat er minder parkeerplekken zijn, maar de straat is zo ingericht dat het voor het winkelend publiek aantrekkelijker moet zijn."
De Goeij ziet ook dat niet iedereen op de hoogte is van de nieuwe regels in de straat, maar met de campagne van de gemeente en de boa's moet dat snel verbeteren. "Auto's zijn te gast en de fietser en de voetganger moeten het beeld bepalen in de straat. De gevaarlijke situaties ontstaan door onwetendheid maar het heeft ook te maken met een beetje respect", zegt de Goeij. "We zijn natuurlijk gewend dat de auto meer macht heeft dan de fietsers dus die drukken we er even langs, dan moeten fietsers uitwijken naar het trottoir en dat moet je zien te voorkomen. Dat heeft te maken met een stukje opvoeding en gewenning van het winkelend publiek."
De gemeente gaat pas boetes uitdelen als de Voorstraat helemaal af is, tot die tijd zullen Alexander en zijn collega's de Vianezen waarschuwen. Op zaterdag 13 april staat er een feestelijke opening van de winkelstraat in Vianen gepland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.