Oudgedienden en nieuwkomers: kieslijst Provinciale Staten Utrecht bekend

© Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn gepresenteerd. Dat betekent dat nu bekend is op wie je kunt stemmen op 20 maart.
De kieslijst werd vanmiddag gepresenteerd in Utrecht. Daarbij is ook vastgesteld in welke volgorde de partijen op het stembiljet komen te staan. De volledige lijst is hier te vinden.

OUDGEDIENDEN EN NIEUWKOMERS

Op de lijst staan een aantal opvallende namen. Zo is oud-minister Karla Peijs uit Harmelen lijstduwer bij het CDA. Ad Verdonk, broer van oud-minister Rita Verdonk en zelf actief in de Utrechtse raad, staat op plek 7 bij de PVV.
Verder zijn ook alle huidige gedeputeerden terug te vinden op de lijst. Mariëtte Pennarts-Pouw (GroenLinks), Pim van den Berg (D66) en Dennis Straat (VVD) fungeren allemaal als lijstduwer van hun partij. Mirjam Maasdam-Hoevers staat juist op de tweede plek bij haar partij het CDA.
In totaal doen veertien partijen mee aan de verkiezingen. Drie daarvan zijn nieuw; het gaat om Forum voor Democratie, U26Gemeenten en Denk.

U26

U26Gemeenten presenteerde zich begin dit jaar. Lijsttrekker is Roy Luca, oud-wethouder en raadslid voor de lokale partij Seyst.NU in Zeist. U26 komt voort uit een samenwerking van 26 lokale politieke partijen.
Dat zie je ook terug op de kieslijst. Veel gemeenten zijn vertegenwoordigd en er staan bekende namen uit de lokale politiek tussen. Zoals op plek 6 Egbert Rost van Tonningen, oud-wethouder in De Bilt. Haseena Bakhtali, bekend van de gemeenteraad in Nieuwegein, staat op plek 2.

MEEPRATEN

U26 wil in de provincie vooral opkomen voor de belangen van de gemeenten. "We gaan ervoor zorgen dat we aan de voorkant van de grote beslissingen van de provincie actief mee kunnen gaan doen. Zodat wij niet over ons láten praten, maar mee kunnen praten en mee kunnen beslissen", zegt lijsttrekker Roy Luca.
Volgens Luca worden lokale partijen vaak geconfronteerd met beslissingen van de provincie en wil U26 daar meer invloed op uit kunnen oefenen. "Je kan dan wel vanaf de kant hard schreeuwen, maar wij zeggen: dan moeten we ook gewoon bij de provincie actief deelnemen zodat we daar ons kunnen laten horen."

DENK

Nieuwkomer Denk wil zich hardmaken voor een socialere agenda. "Denk is een partij die strijd voor een eerlijke en rechtvaardige samenleving", zegt Gökhan Çoban. Hij deelt het lijsttrekkerschap met Hanane Bittich; een opmerkelijke constructie.
"Het is een strategische keus", zegt Çoban. Hij heeft zelf lokaal ervaring opgedaan als fractievoorzitter van Denk in Veenendaal. Zijn collega Bittich was op bestuurlijk niveau actief binnen Denk en kent de partij goed. "Met mijn expertise en haar frisse blik hopen we de kiezers in de provincie aan te spreken", zegt Çoban.
Net als U26, heeft ook Denk voor de kieslijst gekeken naar lokale namen. Op nummer 3 staat bijvoorbeeld Fatma Demir, een bekende van Denk in Amersfoort. En de nummer 4 op de lijst, Ismail El Abassi, is raadslid in Utrecht.

DRIE ZETELS

Beide nieuwkomers hopen op drie zetels bij de komende verkiezingen. Met dat aantal zetels verwachten ze een vuist te kunnen maken binnen de provinciale politiek.
"Natuurlijk ben je dan niet de grootste partij waarschijnlijk. Maar misschien wel de grootste nieuwkomer", zegt Çoban. "En dan kunnen ze bijna niet meer om je heen. Elke stem telt."

OPENBAAR VERVOER

Beide partijen vinden mobiliteit een belangrijk thema. Denk wil bijvoorbeeld de provinciale opcenten verlagen en het openbaar vervoer goedkoper maken. Sommige groepen zouden daarnaast gratis met het OV moeten kunnen, vindt de partij, die op landelijke feestdagen het OV in de hele provincie gratis wil maken. "Zodat je je geliefden makkelijk kunt bezoeken."
U26 wil dat er bij het openbaar vervoer meer naar de volledige regio gekeken wordt. Dus niet alleen focussen op problemen bij Utrecht Centraal, maar ook kijken naar Vianen, Woerden of bijvoorbeeld Driebergen. Ook de Uithoflijn is een belangrijk thema voor de partij.

VERSCHILLEN

Een sociale agenda, is volgens Denk wat de partij vooral gaat onderscheiden. "Een sociale agenda is er nu niet. Er zijn partijen die her en der in hun verkiezingsprogramma iets noemen wat sociale kenmerken heeft. Maar wij willen dat er een structurele aanpak komt vanuit de provincie." Daarbij moet er volgens de partij ook meer hulp voor gemeenten komen, bijvoorbeeld als het gaat om de jeugdzorg.
"Wij willen van onderaf de kracht van de samenleving laten zien", zegt Luca van U26. De partij wil transparantie in het provinciehuis en meer aandacht voor de gehele provincie. De partij werkt nog aan de speerpunten voor de verkiezingen, waarbij de inbreng vanuit alle lokale partijen wordt meegenomen. "Het blijkt dat we heel veel gezamenlijke punten hebben, die wij bij de landelijke partijen helemaal niet zien."

LOKALE KRACHT

Beide partijen zien het als een voordeel dat ze ook lokaal actief zijn. "Dat is dicht bij de kiezers", zegt Çoban. Ze hopen er dan ook voor te zorgen dat veel kiezers de weg naar de stembus zullen weten te vinden, iets wat in het verleden niet altijd zo bleek te zijn bij provinciale verkiezingen.
"Wij gaan in ieder geval onze eigen golfbeweging in gang zetten en ik hoop dat dat een hele dikke plus voor de normale opkomst gaat opleveren", zegt Luca. "Dat betekent ook dat de uitslag eens een keer serieus kan gaan veranderen."

FORUM VOOR DEMOCRATIE

Zoals eerder gezegd is Forum voor Democratie (FvD) de derde nieuwkomer voor de Provinciale Staten in Utrecht. Uiteraard hebben we ook deze partij om een reactie gevraagd, maar daar is niet op gereageerd.
Lijsttrekker bij FvD is Wouter Weyers uit Zeist, op de kieslijst Weijers genoemd. Van de 14 namen op de Kieslijst, komen er 8 uit de regio. De lijst is verder aangevuld met bijvoorbeeld Annabel Nanninga, fractievoorzitter van de partij in Amsterdam, en Paul Cliteur uit Amsterdam die betrokken is bij de landelijke tak van de partij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.