Veiligheidsregio: stankoverlast in Utrecht is voorbij

© Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - De stankoverlast in de regio is voorbij. Dat meldt de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid in een bericht via NL-alert.
In grote delen van de provincie Utrecht was vandaag een rubber-of gasachtige lucht te ruiken. De bron van de stank was een bedrijventerrein in Alblasserdam. Daar was een tankwagen met daarin de stof petrolad oververhit geraakt.
Om de druk af te voeren, ging een veiligheidsklep op. Daardoor kwam damp vrij en ontstond stankoverlast. Door de stevige wind verspreidde de geur zich in een brede strook richting het noordoosten, wat leidde tot veel telefoontjes bij de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en politie Utrecht.

GEEN GEVAAR VOLKSGEZONDHEID

Het incident met de tankwagen gebeurde vanmorgen al, maar bleek lastig te verhelpen. Volgens de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid was de tank zo goed geïsoleerd dat het lastig was om de tank te koelen. Met onder meer waterschermen werd in de tussentijd geprobeerd te stankoverlast te verminderen.
Petrolad is versnellingsbakolie. Om de tank zijn metingen gedaan, maar volgens de veiligheidsregio is de olie op 400 meter afstand van de tank niet meer gemeten. Er is dan ook geen gevaar voor de volksgezondheid, zegt de veiligheidsregio. Wel konden mensen misselijk worden van de stank.

WEDSTRIJDEN IN BAARN AFGELAST

Op het Baarnse Sportpark ter Eem gingen de jeugdwedstrijden vanochtend niet door, meldt Michel van Grinsven, coördinator bij SV Baarn. Hij deed dit op advies van brandweer en politie, met wie hij contact had gezocht. Vanmiddag zijn de wedstrijden weer hervat. Het lijkt erop dat de wedstrijden in andere delen van de provincie wel gewoon zijn doorgegaan.
Veel mensen geven aan last te hebben gehad van de stank. Sommigen ervaren hoofdpijn en misselijkheid. Anderen maken van de nood een deugd en gaan een dagje naar het strand om de lucht te ontvluchten. Weer een andere creatieve oplossing was het smeren van tijgerbalsem onder de neus.

GROOT GEBIED

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid publiceerde onderstaande kaart over het gebied waar de stank te ruiken was. Inmiddels is de stank bijna nergens meer te ruiken.
Een lekkende tank in Alblasserdam veroorzaakte stankoverlast in een groot deel van Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.