Amersfoort en Utrecht voorop bij Gluren bij de Buren

Gluren bij de  Buren op de Maliesingel in Utrecht
Gluren bij de Buren op de Maliesingel in Utrecht © Freek Bueno de Mesquita
PROVINCIE UTRECHT - Amersfoort heeft vandaag de grootste act bij het landelijke evenement Gluren bij de Buren: in een huiskamer treedt een 35-koppig zangkoor op. In 23 plaatsen in Nederland worden huiskameroptredens gehouden. Ongeveer 5000 amateurkunstenaars of beginnende beroepsartiesten verzorgen 1284 acts in even zoveel kamers: zang, dans, voordracht, cabaret en andere uitvoeringen, aldus de organisatie.
Gluren bij de Buren bestaat inmiddels elf jaar in de huidige vorm, maar de laatste jaren neemt het aantal deelnemende steden en dorpen flink toe. Zo doet een grote stad als Den Haag nu voor het eerst mee. In Utrecht zijn 182 optredens. Ook Baarn, Leusden, Nieuwegein, Soest en Zeist doen mee.
Gluren bij de Buren is voorgekomen uit de behoefte van vooral aankomende artiesten aan laagdrempelige podia. Ook beroepsartiesten maken er wel gebruik van voor try-outs. Huiskamers worden gratis opengesteld, artiesten treden voor niets op en het publiek betaalt ook geen entree, al wordt een bijdrage op prijs gesteld voor de Stichting De Cultuurbrigade, die het evenement organiseert met Kultlab.
De organisatie is voor een derde afhankelijk van subsidies van de deelnemende gemeenten, voor een derde van sponsoring en voor een derde van de bijdragen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.