Emotionele dag: mogelijk laatste optreden van Kathedrale Koor in Catharijnekerk

© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
UTRECHT - Het Kathedrale Koor Utrecht (KKU) bestaat 150 jaar en vierde de verjaardag vandaag met een jubileumconcert in de Catharijnekerk. Al sinds de oprichting van het koor wordt gezongen in het gebedshuis aan de Lange Nieuwstraat, maar mogelijk was het vandaag voor het laatst.
De Catharijnekerk wordt namelijk gesloten. In mei vorig jaar werd bekend dat de kerk de deuren moet sluiten door bezuinigingen. En dat ligt erg gevoelig. De bisschopskerk is van de aartsbisschop van Utrecht, de hoogste rooms-katholieke geestelijke van Nederland. Op dit moment is dat Wim Eijk. Museum Catharijneconvent koopt het gebouw voor het symbolische bedrag van één euro. Katholieken balen daarvan

ZINGEN ALS UITLAATKLEP

Rosa en Lieke staan te trappelen. Er moet nog even gerepeteerd worden voor het concert kan beginnen, dus zijn de koorleden al mooi op tijd bij de kerk aangekomen. Ze zijn allebei gek op zingen en stralen als ze over hun passie vertellen. "Misschien is het een beetje een klassiek antwoord, maar zingen is voor mij echt een uitlaatklep", vertelt Rosa. "Je maakt mensen er blij mee en dat vind ik heel leuk om te doen."
Voor Rosa en Lieke is het pijnlijk dat de kerk moet sluiten. Het bestuur wilde de kerk al langer verkopen omdat de katholieke geloofsgemeenschap in de stad onvoldoende middelen heeft om alle kerken in haar beheer open te houden. Sopraan Lieke vindt dat jammer. "Ik ben hier een beetje opgegroeid en dat ga ik missen. Ik ken deze kerk heel goed en we zingen hier eigenlijk altijd."
Nog even en dan gaat het beginnen. Het KKU zingt samen met solisten, organist Wouter van Belle en het Cugnonconsort werken van componisten als Anriessen, Strategier, van Belle, Beemster, Bernstein en Schubert. Rosa vindt het best een beetje spannend. "Het is een belangrijk concert met veel belangrijke mensen. De burgemeester komt en allemaal mensen die bij de kerk horen. Het is zo groot en daarom best spannend. Maar, vooral heel leuk", glimlacht ze.
RTV Utrecht ging langs bij het mogelijk laatste koorconcert in de Catharijnekerk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.