RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Natuurlijk Zoëy: De eendenkooi in Ameide

1/3
AMEIDE - Eddy Zoy looptdeze week rond de eendenkooi bij Ameide met beheerder Ren Garskamp. Vanuit de kijkhut zienze tientallen eendensoorten.

Een eendenkooi is een grote vijver of meertje dat aantrekkelijk is voor de eenden te verblijven. Ook als het in de omliggende polders onrustig voor ze is, is de kooi een rustige plekwaar de eenden graag zijn. En juist in deze koude periode is de kooi een aantrekkelijke plek voor de eenden. Ren: "Tachtig procent van de eenden die hier nu zijn, zijn trekeenden."

 Eddy en Ren bij het kooikershuisje Eddy en Ren bij het kooikershuisje | Foto: RTVUtrecht/Nathalie Ringrose

VANGEN
De kooi heeft vijf slootjes waarin de eenden aan het einde van zo'n slootje uiteindelijk gevangen kunnen worden. Deze 'pijpen' of 'vangarmen' worden vanaf de vijver uit steeds smaller en het laatste gedeelte is overdekt met gaas. Door een samenspel van makke eenden, een speciaal opgeleide hond (het kooikershondje) en de eendenvanger zelf (de kooiker) worden de wilde eenden in de pijpen gelokt en levend gevangen. De meeste kooikers deden dit werk vroeger als bijverdienste, meestal waren ze boer of visser.

De eenden die werden gevangen werden vooral voor consumptie gebruikt maar ook werden soms de veren voor dekbedvullingen gebruikt. De wilde eenden die nu nog in de kooi gevangen worden zijn voor onderzoek. Ze krijgen dan bijvoorbeeld een trackertje om te kijken waar ze heen vliegen. Of voor vogelgrieponderzoek.

Het is een koude dag als Eddy en Ren rond de kooi lopen. In het sprookjesachtige kooikershuisje dat bij het gebied hoort kan Eddy zich even opwarmen. Of het hem lukt om een wilde eend te vangen? Kijk naar deze aflevering van Natuurlijk Zoy.

Natuurlijk Zoy wordt elke donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.

Natuurlijk Zoy: de eendenkooi bij Ameide
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -