Natuurlijk Zoëy: De eendenkooi in Ameide

Een wilde eend bij de eendenkooi
Een wilde eend bij de eendenkooi © RTVUtrecht/Nathalie Ringrose
AMEIDE - Eddy Zoëy loopt deze week rond de eendenkooi bij Ameide met beheerder René Garskamp. Vanuit de kijkhut zien ze tientallen eendensoorten.
Een eendenkooi is een grote vijver of meertje dat aantrekkelijk is voor de eenden te verblijven. Ook als het in de omliggende polders onrustig voor ze is, is de kooi een rustige plek waar de eenden graag zijn. En juist in deze koude periode is de kooi een aantrekkelijke plek voor de eenden. René: "Tachtig procent van de eenden die hier nu zijn, zijn trekeenden."
Eddy en René bij het kooikershuisje
Eddy en René bij het kooikershuisje © RTVUtrecht/Nathalie Ringrose
VANGEN 
De kooi heeft vijf slootjes waarin de eenden aan het einde van zo'n slootje uiteindelijk gevangen kunnen worden. Deze 'pijpen' of 'vangarmen' worden vanaf de vijver uit steeds smaller en het laatste gedeelte is overdekt met gaas. Door een samenspel van makke eenden, een speciaal opgeleide hond (het kooikershondje) en de eendenvanger zelf (de kooiker) worden de wilde eenden in de pijpen gelokt en levend gevangen. De meeste kooikers deden dit werk vroeger als bijverdienste, meestal waren ze boer of visser.
De eenden die werden gevangen werden vooral voor consumptie gebruikt maar ook werden soms de veren voor dekbedvullingen gebruikt. De wilde eenden die nu nog in de kooi gevangen worden zijn voor onderzoek. Ze krijgen dan bijvoorbeeld een trackertje om te kijken waar ze heen vliegen. Of voor vogelgrieponderzoek.
Het is een koude dag als Eddy en René rond de kooi lopen. In het sprookjesachtige kooikershuisje dat bij het gebied hoort kan Eddy zich even opwarmen. Of het hem lukt om een wilde eend te vangen? Kijk naar deze aflevering van Natuurlijk Zoëy.
Natuurlijk Zoëy wordt elke donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Natuurlijk Zoëy: de eendenkooi bij Ameide

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.