Geld voor provinciegenoten met groene vingers

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Inwoners van de provincie met groene vingers kunnen vanaf vandaag een voucher aanvragen ter waarde van 500 of 1000 euro. Met deze subsidie wil de provincie mensen stimuleren hun omgeving te vergroenen.
Voorwaarde is wel dat het bedrag aan een fysiek project in de provincie Utrecht moet worden uitgegeven en dat de hele buurt ervan profiteert. "Met het initiatief willen we natuur in steden en dorpen stimuleren. Mensen hebben soms hele goede ideeën, alleen hebben ze dan geld nodig. Op deze manier kunnen wij ze ondersteunen", vertelt Max Zevenbergen van de Natuur en Milieufederatie Utrecht.

PROJECTEN

Welke projecten komen in aanmerking? "Dat is heel divers, zoals vlindertuinen, bloemenweides, amfibieënpoelen, maar je kunt ook denken aan materiaal voor vrijwilligersgroepen zoals een nieuwe zaag of goed schoeisel. Soms geven we ook geld uit aan onderzoek, zoals aan camera's waarmee mensen in nestkasten van uilen kunnen kijken. Dan hoeven mensen niet meer op ladders te klimmen en dat is voor de veiligheid beter."
Zevenbergen merkte vorige keer al op dat mensen vaak naar een link zoeken met andere maatschappelijke doelen. "Zoals scholieren met een leerachterstand of ouderen en vluchtelingen betrekken bij een project. Dan wordt er dus een link gelegd tussen milieu en het sociale domein."

PROCEDURE

Wie in aanmerking wil komen voor een voucher, kan een plan indienen via de website. Zij moeten ook aantonen dat er draagvlak voor het plan is, bijvoorbeeld met een aantal handtekeningen van buurtbewoners. "Daarna gaan wij het plan beoordelen en proberen we zo snel mogelijk uitsluitsel te geven."
Het is niet de eerste keer dat inwoners van de provincie een subsidie kunnen aanvragen. In 2017 waren er 184 projecten waar geld aan werd uitgegeven. Dit jaar zijn het er naar verwachting wat minder omdat er minder geld beschikbaar is. Het totale budget is 120.000 euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.