Agenten en demonstranten bij start bomenkap Amersfoort

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
AMERSFOORT - In Amersfoort is gestart met de bomenkap voor de aanleg van de westelijke rondweg. Dat ging vanochtend gepaard met een aantal demonstranten dat zich aan bomen had vastgeketend.
Bij de Stichtse Rotonde stonden vanochtend agenten en handhavers om eventuele protestacties in goede banen te leiden. Ook verantwoordelijk wethouder Buijtelaar was ter plaatse.
KAT-EN-MUISSPEL
De gemeente en een kleine twintig actievoerders hielden vanochtend een kat-en-muisspel. "Enerzijds is de gemeente bezig om bomen om te zagen, anderzijds zijn er de actievoerders die zich vanochtend lieten verrassen. Ze dachten dat ze op een goede plek stonden, maar toen begon de gemeente ergens anders met bomenkap", aldus Kees Hoogendijk.

AANGIFTE

De actievoerders waren eerder opgeroepen door de SP om te komen demonstreren. Namens de partij waren er meerdere raadsleden aanwezig. Zij overwegen aangifte te doen tegen de gemeente vanwege een milieudelict.
Volgens de politici heeft de gemeente geen expert gevraagd om de bomen te controleren op nestbouw. Dat moet vooraf gebeuren, maar de gemeente voerde die controle al drie weken geleden uit.

RECHTSZAKEN

De gemeente wilde eerder starten met de bomenkap, maar tegenstanders van de bomenkap staken hier een stokje voor en stapten naar de Raad van State.
Na de uitspraak van de Raad van State, die de gemeente in het gelijk stelde, werd opnieuw een zaak aangespannen. Volgens de tegenstanders worden door de kap vijf beschermde diersoorten aangetast in hun leefomgeving. De voorzieningenrechter oordeelde vrijdag echter dat er gestart mag worden met het weghalen van bomen.
Dit weekend verzamelden enkele tientallen demonstranten zich nog in Amersfoort voor een stille mars. Deze was gericht tegen het besluit van de gemeente. De protestactie werd georganiseerd door de Partij voor de Dieren.
Amersfoort maakt nu haast met bomenkap voor nieuwe weg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.