Vogelopvang Soest breidt uit: "Vogels krijgen een privacyschot"

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
SOEST - De Vogelopvang in Soest wordt verbouwd. Afgelopen jaar kwamen er zo veel patiënten binnen dat de capaciteit omhoog moet. Bovendien wordt de plek een stuk aantrekkelijker voor de vogels zelf.
Vorig jaar werden ruim vierduizend hulpbehoevende vogels binnengebracht, vertelt Barbara van 't Hoen van de Vogelopvang. "We kunnen de stroom bijna niet aan."

STEEDS MINDER OPVANGEN

Steeds meer vogelopvangen in Nederland stoppen ermee. Ze krijgen weinig subsidie, kampen met vrijwilligerstekorten en dat betekent dat de druk op overgebleven opvangen groeit. "Ons verzorgingsgebied is groot. Ze komen uit Ermelo of Harderwijk, tot aan bijvoorbeeld Ede, Veenendaal of Woudenberg."
"Een privacyschot voor vogels, chic hè?"
Van 't Hoen doet maandagochtend vroeg haar verhaal tegenover Radio M Utrecht terwijl de verbouwing volop bezig is. Een cementmolen staat te draaien, bouwvakkers zijn muurtjes aan het metselen en het hele pand wordt verlicht door grote bouwlampen.

PRIVACY VOOR VOGELS

Niet alleen is er ruimte voor extra vogels. Ook wordt de ruimte per vogel aantrekkelijker. "Ze hebben meer leefruimte, maar krijgen ook een privacyschot. Chic hè? Als je daar als vogel zit en je hebt niet zo veel zin in mensen die langs de volière lopen, ga je uit het zicht zitten. Achter dat schot liggen allerlei takken en eten en drinken."
De verbouwing is inmiddels iets over de helft. Als alles volgens plan verloopt, hoeft de opvang in de toekomst geen 'Nee' meer te zeggen wanneer er vogels worden binnengebracht.
"Vogels verdienen alle hulp in dit volgebouwde land."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.