RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Vermoedelijke vergismoordenaars Overvecht ook gelinkt aan liquidatie medeverdachte

UTRECHT - Twee verdachten van de vergismoord in Overvecht worden mogelijk ook vervolgd voor de liquidatie van Justin Jap Tjong inAmsterdam Osdorp.

Guyno O. en Ferrel T. hoorden vandaag 26 jaar celstraf eisen. Ze wilden volgens het Openbaar Ministerie Utrechter Khalid H. ombrengenin opdracht van de internationaal gezochte crimineel Ridouan Taghi uit Vianen.Op 12januari 2017 schoten ze echter de verkeerde dood in een portiek aan de Faustdreef: de 30-jarige Hakim Changachi, die in dezelfde flat als H. woonde.

Een dag laterprobeerdehet moordcommando H.alsnog te doden, maar depolitie wist de liquidatie te verijdelen omdat het beoogde doelwit doorhad dat hij werd gevolgd en alarm sloeg.

Justin Jap Tjong was volgens het OM als spotter en chauffeur bij de vergismoord op Changachi betrokken. Toen duidelijk werd dat de verkeerde was doodgeschoten, wilde hij niets meer met de opdracht te maken hebben. Hij verteldein de auto aan de andere verdachtendat hij niet meer wilde meewerken aan de liquidatie van H. envertrok.

GETUIGE

Volgenshet OMsprak Jap Tjong daarna metgetuige 'A', iemand uit zijn directeomgeving, over de vergismoord.Uiteindelijkwerd hij zelf omgebracht.


Aan de liquidatie ging eenbangeperiode vooraf voor Jap Tjong. Volgens getuige A hebben Guyno O. en Ferrel T. na de vergismoord tegen hem gezegd dathet 'op zou houden' voor hem als hij niet meewerkte aan de tweede poging om Khalid H. te liquideren.Deverdachten stonden bij zijn moeder voor de deurende vriendinvan Jap Tjong heeft verklaard dathaar partneronder grote druk stond. Een paar dagen voor devergismoordhuilde hij omdat hij naar eigen zeggen vastzat in een valstrik.

De verdachten en hun advocaten wijzen Jap Tjong nu aan als de schutter.Het OM gelooft dat niet, omdat van hem geen sporen op de 'wapentas' zijn gevonden. Volgensde officier wordt de vermoorde Jap Tjongde schuld in de schoenen geschoven door de daadwerkelijke schutters.


De zaak-Changachi bleek een keerpunt in het onderzoek naar drugscrimineel Ridouan Taghi. Kroongetuige Nabil B., die als spotter en autoregelaar was betrokken bij de vergismoord, kende de familie Changachi en kwam tussen twee vuren te zitten.

De Utrechter besloot uit angst en wroeging met justitie te gaan praten. Inmiddels heeft B. verklaringen afgelegd over zeker twaalf liquidaties en pogingen daartoe in opdracht van Taghi, zoals die van Ranko Scekic in Overvecht en Samir Erraghib uit IJsselstein. De broer van B. werd maart vorig jaar uit wraak geliquideerd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht