Vermoedelijke vergismoordenaars Overvecht ook gelinkt aan liquidatie medeverdachte

UTRECHT - Twee verdachten van de vergismoord in Overvecht worden mogelijk ook vervolgd voor de liquidatie van Justin Jap Tjong in Amsterdam Osdorp.
Guyno O. en Ferrel T. hoorden vandaag 26 jaar celstraf eisen. Ze wilden volgens het Openbaar Ministerie Utrechter Khalid H. ombrengen in opdracht van de internationaal gezochte crimineel Ridouan Taghi uit Vianen. Op 12 januari 2017 schoten ze echter de verkeerde dood in een portiek aan de Faustdreef: de 30-jarige Hakim Changachi, die in dezelfde flat als H. woonde.
Een dag later probeerde het moordcommando H. alsnog te doden, maar de politie wist de liquidatie te verijdelen omdat het beoogde doelwit doorhad dat hij werd gevolgd en alarm sloeg.
Justin Jap Tjong was volgens het OM als spotter en chauffeur bij de vergismoord op Changachi betrokken. Toen duidelijk werd dat de verkeerde was doodgeschoten, wilde hij niets meer met de opdracht te maken hebben. Hij vertelde in de auto aan de andere verdachten dat hij niet meer wilde meewerken aan de liquidatie van H. en vertrok.

GETUIGE

Volgens het OM sprak Jap Tjong daarna met getuige 'A' , iemand uit zijn directe omgeving, over de vergismoord. Uiteindelijk werd hij zelf omgebracht.
Aan de liquidatie ging een bange periode vooraf voor Jap Tjong. Volgens getuige A hebben Guyno O. en Ferrel T. na de vergismoord tegen hem gezegd dat het 'op zou houden' voor hem als hij niet meewerkte aan de tweede poging om Khalid H. te liquideren. De verdachten stonden bij zijn moeder voor de deur en de vriendin van Jap Tjong heeft verklaard dat haar partner onder grote druk stond. Een paar dagen voor de vergismoord huilde hij omdat hij naar eigen zeggen vastzat in een valstrik.
De verdachten en hun advocaten wijzen Jap Tjong nu aan als de schutter. Het OM gelooft dat niet, omdat van hem geen sporen op de 'wapentas' zijn gevonden. Volgens de officier wordt de vermoorde Jap Tjong de schuld in de schoenen geschoven door de daadwerkelijke schutters.
De zaak-Changachi bleek een keerpunt in het onderzoek naar drugscrimineel Ridouan Taghi. Kroongetuige Nabil B., die als spotter en autoregelaar was betrokken bij de vergismoord, kende de familie Changachi en kwam tussen twee vuren te zitten.
De Utrechter besloot uit angst en wroeging met justitie te gaan praten. Inmiddels heeft B. verklaringen afgelegd over zeker twaalf liquidaties en pogingen daartoe in opdracht van Taghi, zoals die van Ranko Scekic in Overvecht en Samir Erraghib uit IJsselstein. De broer van B. werd maart vorig jaar uit wraak geliquideerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.