Ongeval Renswoude maakt veel los: gevaarlijke weg moet op de schop

© ASmedia
RENSWOUDE - De politie is nog altijd op zoek naar de automobilist die gisteren in Renswoude een 76-jarige vrouw aanreed. Zij raakte ernstig gewond toen ze lopend via het zebrapad de Dorpsstraat overstak. Volgens omwonenden gaat het er vaker mis. De doorgaande provinciale weg, de N224, zou erg onveilig zijn.
"In het verleden zijn de oversteekplaatsen beveiligd geweest met een drukknop en stoplichten. Sinds die weg zijn, zijn er wel wat voorvallen geweest" zegt een omwonende. "Daarbij zijn mensen net niet of juist wel aangereden."

NIET VERLICHT

Een andere buurtbewoner wijst op het bord boven de weg waarop staat dat er zebrapad ligt. "Die borden zijn niet verlicht. Dat zou wel moeten."
Het 76-jarige slachtoffer van het ongeval gisteren is met meerdere botbreuken naar het ziekenhuis gebracht. Ze werd geschept door een auto die er met hoge snelheid vandoor ging. "Het is natuurlijk verschrikkelijk", zegt een omwonende over het ongeluk. "Ze heeft een man die ze moet verzorgen, dus het is een groot probleem voor hen."

AANPAK

De gemeente Renswoude wil graag dat de N224 aangepakt wordt, maar uiteindelijk is Renswoude afhankelijk van de provincie die verantwoordelijk is voor de weg. "Er wordt ook elk jaar diverse malen bij de provincie over geklaagd", zegt raadslid Henk van der Schoor van oppositiepartij SGP. "Zelf kun je er als gemeente niet zo gek veel mee."
Renswoude onderzoekt nu welke maatregelen kunnen worden genomen. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijke aanleg van een rondweg. Maar de N224 staat bij de provincie volgens Van der Schoor niet al te hoog op de agenda, omdat het aantal echte ongelukken in de kleine gemeente relatief laag is. "Nu gaat het over snelheden en over gevaarlijke situaties, maar de keren dat er daadwerkelijk wel iets gebeurt, vallen gelukkig mee."

ONVEILIGE SITUATIES

De coalitie van ChristenUnie, VVD en Dorpsbelangen Renswoude meent dat de provinciale weg in het het dorp een "negatieve invloed heeft op de woonomgeving" en dat de weg "zorgt voor onveilige situaties". In het coalitieakkoord staat ook dat de aanpak van de 'onveiligheid die op de Dorpsstraat wordt ervaren prioriteit heeft'.
Volgens de gemeente Renswoude heeft het ongeval helaas weer aangetoond dat er echt aanpassingen nodig zijn aan de Dorpsstraat. "Voor dit jaar staat er groot onderhoud gepland voor de N224, de wensen van de gemeente op het gebied van de veiligheid worden hier zoveel mogelijk in meegenomen. De gemeente en provincie zijn hier ambtelijk en bestuurlijk over in gesprek. Ook wordt het vandaag door de verantwoordelijke wethouder aangekaart bij de gedeputeerde van de provincie Utrecht."
Het is onbekend wat het standpunt van de provincie is. De provincie Utrecht zegt nu geen mededelingen te kunnen doen. "Onze gedachten zijn bij het slachtoffer en haar naasten", zegt een woordvoerder namens gedeputeerde Dennis Straat. "Wij wensen hen heel veel sterkte. De politie is bezig met een onderzoek. Zolang dat onderzoek loopt doen wij geen mededelingen."

ZOEKTOCHT

De politie is nog altijd op zoek naar de automobilist die er na het ongeluk gisteren vandoor ging. De mannen die direct na het ongeval in Scherpenzeel werden opgepakt, hebben volgens de politie niets te maken met het ongeluk.
Agenten hebben meerdere getuigen gehoord die een donkerkleurige auto met meerdere inzittenden zagen wegrijden. Het kenteken zou mogelijk beginnen met VP-8. Volgens de politie moet de auto schade hebben aan de voorzijde. De politie zoekt nog getuigen.
Ongeval Renswoude maakt veel los: provinciale weg moet op de schop

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.