Geheim Uithoflijn-rapport mogelijk "onleesbaar" door openbaring

Een weggelakt Wob-verzoek ter illustratie.
Een weggelakt Wob-verzoek ter illustratie. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Als Provinciale Staten op verzoek van RTV Utrecht een geheim Uithoflijn-rapport openbaar willen maken is er flink wat tipp-ex nodig. Statenleden kunnen met opheffen van de geheime status van het rapport van 500 pagina's leven, maar een meerderheid van de partijen en gedeputeerde Dennis Straat vraagt zich dan wel af wat het nut hiervan dan zou zijn. Als voorwaarde wordt namelijk gesteld dat veel relevante informatie moet worden weggelakt.
Samen met de Telegraaf heeft RTV Utrecht een verzoek ingediend om geheime stukken in te kunnen zien. Dit onderzoek van Integis bevat informatie over betalingen van de provincie Utrecht om de jaarrekening te kunnen voltooien. Dat onderzoek naar de jaarrekening duurt ongebruikelijk lang. In debatten hierover blijft het onduidelijk waarom dat onderzoek zo lang duurt. Het geheime rapport willen we al sinds begin december met een verzoek van de wet openbaarheid van bestuur (Wob) openbaar maken.
Het AD Utrechts Nieuwsblad zei twee weken geleden dat verantwoordingen van betalingen aan Uithoflijn-aannemer BAM "aan alle kanten rammelt". Over deze mogelijk verdwenen miljoenen zijn spoeddebatten aangevraagd. Gedeputeerde Straat heeft deze aantijgingen ontkend en ontraadt ook om het geheime rapport te openbaren. De Staten stemmen komende maandag of de geheimhouding opgeheven wordt.

GEVOELIGE INFORMATIE

Doordat het onderzoek veel gevoelige bedrijfs- en persoonsgegevens bevat zullen er veel details weggehaald moeten worden. Deze voorwaarden zijn tevens redenen voor de provincie om een zogeheten Wob-verzoek te weigeren.
Straat heeft daarnaast nog een argument om het rapport niet te willen openbaren. Voor het geheime onderzoek zijn mensen geïnterviewd met de belofte dat de uitkomsten van de gesprekken achter gesloten deuren blijven.

OPPOSITIEPARTIJEN VOORSTANDER

Desalniettemin kan het Wob-verzoek op steun rekenen van de oppositie. Zij zeggen dat een publiek toegankelijke samenvatting van het rapport niet volledig overeenkomt met de strekking van de volledige geheime versie.
"De geheimhouding is alleen maar een belemmering van het publieke debat", zo stelt de ChristenUnie. De partij wil samen met de SGP weten hoeveel er weggelakt moet worden als het verzoek van RTV Utrecht wordt gehonoreerd. De Partij voor de Dieren wil niet dat de gedeputeerde op de stoel van journalisten gaat zitten.
Coalitiepartijen GroenLinks en D66 kunnen enigszins meekomen met het verzoek, maar vragen zich samen met de gedeputeerde af wat er nog voor context overblijft van het rapport. "Het is dan zo zwart dat u het bijna niet meer kunt lezen", aldus de gedeputeerde.

GEMEENTE UTRECHT

De PvdA vroeg nog expliciet om het geheime onderzoek met de gemeente Utrecht te delen. Als mede-opdrachtgever van de Uithoflijn kan de raad, ook onder geheimhouding, het rapport gebruiken voor hun controlerende taak van de tram, aldus fractievoorzitter Rob van Muilekom.
Gedeputeerde Straat zegt dat dat niet mogelijk is, omdat dan het rapport volledig openbaar moet worden gemaakt, om vervolgens weer door de raad er weer geheimhouding op te leggen. Ook zegt hij dat het onderzoek is gedaan om de jaarrekening van de provincie rond te krijgen en dus heeft de gemeente er niets mee te maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.