Bewonersavond Koningsdag: Vooral veel enthousiasme

© RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
AMERSFOORT - Amersfoorters lijken enthousiast en nauwelijks bezorgd over de drukte die ze op 27 april voor hun deur kunnen verwachten. Dat bleek op een inloopavond in het stadhuis van Amersfoort over de zogenaamde Koningsdagroute.
Op Koningsdag lopen onder anderen koning Willem-Alexander en koningin Maxima door het centrum van de stad. De gemeente organiseert een tweetal informatieavonden voor inwoners die langs de route van het koninklijk paar wonen en mogelijk vragen hebben.

BEREIKBAARHEID NIHIL

Veel vragen gingen over de bereikbaarheid van de woningen en winkels in het centrum. Uit de antwoorden van de gemeente en de politie bleek dat deze nihil is. Zowel auto's als fietsen worden op Koningsdag uit het grootste deel van de binnenstad geweerd.
Belangstellenden voor de inloopavond toonden begrip voor de hinder die het bezoek van de koninklijke familie met zich meebrengt. "Ik was erbij toen het in Apeldoorn mis ging", vertelt binnenstadbewoner Arris Weerstra, duidend op het Koninginnedagdrama waarbij Karst Tates zijn auto door de dranghekken reed met acht doden tot gevolg. "Veiligheid eerst, er moeten overal roadblocks geplaatst worden", aldus Weerstra.

ONDERNEMERS

Ook ondernemers waren goed vertegenwoordigd. Zij hadden vooral vragen over de regels rond openingstijden en de bevoorrading. Maar ook bij hen leek het enthousiasme te overheersen. De gemeente kreeg ook veel vragen over de mogelijkheid tot het maken van reclame, het ophangen van versiering en zelfs over het uitrollen van een oranje loper. "Ze vinden het vooral heel erg leuk dat de Koning door hun straatje komt", aldus Yordi Grutters, projectleider bij de gemeente.
Woensdag is er nog een informatiebijeenkomst voor omwonenden. Inlopen kan tussen 17.00 en 20.00 uur in het stadhuis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.