Verkiezingscampagne provincie afgetrapt: zorgen over hoeveelheid partijen

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen is officieel begonnen. Vanavond is daar het startsein voor gegeven in het Provinciehuis. Met een druk op de rode knop verscheen een lichtprojectie die maar matig te zien was. Maar liefst veertien partijen maken kans op een zetel in de Statenzaal.
Lichtprojectie op het provinciehuis.
Lichtprojectie op het provinciehuis. © RTV Utrecht
"Het is LED", grapt een politicus kijkend naar het schijnsel van de lampen op het Provinciehuis. De tekst 'Kies jouw Utrecht' staat vanaf nu op het gebouw, om u zo naar de stembus te trekken. Maar die strijd om uw stem is al even gaande.
De PVDA zit al maanden in de voorbereiding. Rob van Muilekom: "Het is zeker al een halfjaar dat we hiermee bezig zijn: met kieslijsten en programma's. Maar de strijd met andere partijen komt nu". D66'er Marc de Droog staat te trappelen: "Het is een kans om je mening naar voren te schuiven!"
De partijen streden tijdens de aftrap in een Utrecht-quiz tegen jonge studenten. Degene met de meeste kennis over de provincie mocht de lichtprojectie aanzwengelen met de rode knop. PVDA'er van Muilekom won: "Ik hou van winnen. Je moet in de goede mood komen voor de komende zes weken."

LANGE VERGADERINGEN

De partijen verschillen op allerlei standpunten van mening, maar op één punt zijn ze het eens. Er doen 14 partijen mee en dat zijn er veel. Nu zitten er 11 in de Staten. D66'er de Droog: "Als je die na elkaar moet beluisteren, dan worden de debatten minder interessant."
En daar vindt de partij bijval in. PVDA: "Ik denk dat we meer bereiken met inwoners om dingen voor elkaar te krijgen. We moeten niet blijven hangen in vergadering na vergadering." De partij pleit voor minder commissievergaderingen.
Maar de Commissaris van de Koning is juist blij met de diversiteit aan partijen: "Het is een rijke bron aan gedachten hoe de provincie bestuurd moet worden. Zo bevatten de keuzes die we hier straks maken elementen van alle invalshoeken."

WINST

De oppositie hoopt op winst door alle perikelen die de provincie nu treffen, ondermeer met de Uithoflijn. De PVDA is de grootste oppositiepartij: "Het college heeft het beroerd gedaan. Het is geklungel. Het heeft ontzettend veel tijd en energie gekost, naast de normale werkzaamheden. Die tijd kun je niet steken in mooie dingen bereiken in de provincie."
D66 wil vooral dat er met andere partijen samenwerking wordt gezocht. De commissaris hoopt dat de provincie open blijft: "daar horen scherpe debatten bij. Maar het maakt wel helder: we zijn een democratie waarin keuzes worden gemaakt." Het eeuwenoude verkiezingscliché is dus weer waar: er is genoeg te kiezen.
"Het wordt een hele mooie tijd", glundert D66-leider de Droog. "Ik ben ontzettend trots op Utrecht, ik hoop de Utrechters ook", zegt PVDA'er van Muilekom. "Dus mensen ga stemmen voor deze mooie provincie!"
Op 20 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.