VVD Zeist wil verkeersproblemen paar maanden aankijken: "Geen paniekvoetbal"

Walter van Dijk (VVD, tweede van rechts) en Carlo Fiscalini (NDZ, uiterst rechts) praten met bezorgde ondernemers.
Walter van Dijk (VVD, tweede van rechts) en Carlo Fiscalini (NDZ, uiterst rechts) praten met bezorgde ondernemers. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
ZEIST - Coalitiepartij VVD in Zeist wil de nieuwe verkeerssituatie in het centrum eerst een paar maanden aankijken voordat beslissingen eventueel worden teruggedraaid. "We moeten evalueren als we echt weten hoe het zit", zegt raadslid Walter van Dijk.
Hij reageert op de motie van oppositiepartij Nieuw Democratisch Zeist, waarin staat dat alles direct opnieuw overwogen moet worden. Vanavond wordt dat voorstel besproken in de gemeenteraad. De nieuwe verkeersregels leiden tot veel zorgen bij inwoners en ondernemers. Verkeer staat regelmatig helemaal vast, vooral op de Slotlaan.

RUSTIG BLIJVEN

De nieuwe verkeersregels zijn ingevoerd om zo min mogelijk doorgaand verkeer door het centrum te leiden, zegt Van Dijk van de VVD. Zijn partij is de grootste in Zeist en zit in het college. "We lopen nu tegen wat dingen aan die niet optimaal zijn. Maar we pleiten ervoor: geen paniekvoetbal. Even de tijd nemen om het een paar maanden aan te kijken."
In de tussentijd wil Van Dijk wel dat enkele acute knelpunten al worden aangepakt. "Dat kan ook in heel veel gevallen", zegt hij tegen Radio M Utrecht.
Als je de inwoners wil verleiden graag in het centrum te komen moet het ook goed bereikbaar zijn
Carlo Fiscalini (Nieuw Democratisch Zeist)

KORTZICHTIG

Carlo Fiscalini van Nieuw Democratisch Zeist hoort het VVD-verhaal met gefronste wenkbrauwen aan. "Dit is kortzichtig. Als je de inwoners wil verleiden graag in het centrum te komen moet het ook goed bereikbaar zijn." Volgens Fiscalini is het een utopie dat alle Zeisters op de fiets naar het centrum komen. Bovendien zou sluipverkeer in omliggende wijken toenemen, wat weer gevaarlijk is voor bijvoorbeeld fietsende schoolkinderen.

DRAMA

Beide politici verwachten vanavond een flinke discussie in de gemeenteraad. Op straat is het inmiddels het gesprek van de dag. "Het is een drama", zegt een fietser. "Autoluw is mooi, maar dit slaat nergens op. Zeist is heel slecht in het oplossen van verkeersproblemen. Sowieso moet het eenrichtingsverkeer teruggedraaid worden."
Autoluw is mooi, maar dit slaat nergens op
Inwoner van Zeist
Jeanet van Echtelt is eigenaar van De Broodzaak aan de Slotlaan. "Heel veel mensen moeten kilometers omrijden. Dat is slecht voor het milieu en kost klanten." Ze krijgt bijval van Piet Poelsma, die in dezelfde straat een fotowinkel heeft. "Autoluw is wat anders dan slecht bereikbaar. Ik zie gewoon mijn omzet teruggaan."
Op Radio M Utrecht vertellen raadsleden wat er volgens hen met gebeuren met de verkeersproblemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.