Kamp Amersfoort gaat oorspronkelijke poort herstellen

Gecombineerde foto's van de huidige poort en de poort die al voor de oorlog in gebruik was.
Gecombineerde foto's van de huidige poort en de poort die al voor de oorlog in gebruik was. © Kamp Amersfoort (Bewerking door RTV Utrecht)
AMERSFOORT/LEUSDEN - Kamp Amersfoort krijgt zijn oorspronkelijke toegangspoort terug. De entree van hout en baksteen wordt de ingang van het bezoekerscentrum van het voormalige concentratiekamp in Leusden.
De poort is nu nog eigendom van politieschool De Boskamp, die op de plaats van het vroegere gevangenenkamp is gevestigd. Kamp Amersfoort wordt dit jaar uitgebreid met geld van onder meer het vfonds en de Nationale Postcodeloterij. Het blauwe metalen hekwerk aan weerszijden van de bakstenen poort wordt vervangen door houten hekken, net als in de Tweede Wereldoorlog.
In Kamp Amersfoort werden in de oorlog meer dan 35.000 Nederlanders gevangen gehouden. Honderden van hen stierven door ontbering of voor een vuurpeloton. Duizenden gevangenen - veelal verzetsstrijders, politieke tegenstanders van de nazi's en opgepakte onderduikers, maar ook bijvoorbeeld zwarthandelaren - werden na een verblijf in het kamp op transport gezet naar kampen in Duitsland.
Bezoekers zullen als de uitbreiding van Kamp Amersfoort klaar is het terrein op dezelfde manier betreden als indertijd de kampgevangenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.