Provincie wil N201 niet verbreden, maar omwonenden zijn er niet gerust op

VREELAND - Komende maandag stemt Provinciale Staten waarschijnlijk in met het plan van Gedeputeerde Staten om de N201 niet te verbreden, de snelheid niet te verhogen, maar wél de knelpunten aan te pakken. Je zou verwachten dat omwonenden van de drukke weg deze aanpak toejuichen, maar dat is niet helemaal zo.
"We vinden het een beetje vaag", zegt Ewald van den Hout van de dorpsraad in Vreeland. "Er wordt gesproken over 'knelpunten'. Onze zorg is dan: wat is dat precies, wat gebeurt er dan? In de bouwtekeningen staan dikke lijnen, alsof het alsnog verbreed wordt. Voor ons is het belangrijk dat dit concreet wordt voordat we zeggen: dit is de goede richting."
"Verbreding van de N201 bij Vreeland is geen optie. Door te verbreden verwachten we meer auto's, geluids- en stankoverlast. Er staan huizen vlak langs de weg en er staat hier een school. Het lijkt ons dus geen goed idee dat daar meer verkeer langskomt."

DENKRICHTING

Er wordt al jaren gesproken over de druk bereden N201 die in de provincie Utrecht loopt tussen Amstelhoek en Vreeland, richting Hilversum. Om de files daar tegen te gaan moet er wat gebeuren. Daarom deed Gedeputeerde Staten een onderzoek naar hoe de drukte daar opgelost kan worden. De conclusies van het onderzoek zijn dat er niet meer rijstroken bij hoeven en de maximumsnelheid hetzelfde blijft. Deze 'denkrichting' over de inrichting van de weg wordt volgende week aan Provinciale Staten aangeboden die ermee kan instemmen.
Maar dat betekent niet dat verbreding van de N201 van de baan is. "Je kunt niks garanderen", zegt gedeputeerde Dennis Straat. "Ik vind het belangrijk om de knelpunten op te lossen. Mensen moeten naar hun huis en hun werk kunnen komen. Dat geldt bij Vreeland, bij Loenersloot, bij Mijdrecht. We zullen op al die plekken moeten kijken wat de beste oplossing is om de doorstroming te verbeteren, maar het ook landschappelijk in te passen."

INGRIJPEND

Het stelt de inwoners van Vreeland niet gerust. Het plan voor de N201 is te vaag en laat toch ruimte over voor meer asfalt. Van den Hout: "In het plan staat dat ze de weg 'niet ingrijpend willen verbreden'. Wij snappen wel dat je de weg dus niet verbreed van de A2 tot aan Hilversum, maar het kan wél betekenen dat je kleine stukjes breder maakt. Zoals bij Vreeland."
Ook vraagt de voorzitter van de Vreelandse dorpsraad zich af wat een nieuw provinciebestuur dat na de verkiezingen van maart aantreedt, met de weg gaat doen. "Straks zit er misschien een heel ander college en komt er een ander plan uit de hoge hoed."

MEEPRATEN

De omwonenden willen in ieder geval blijven meepraten over de oplossing voor de drukte en vervuiling. Een aquaduct, ondertunneling: het zijn opties om de doorstroming te verbeteren en de overlast tegen te gaan. "We zouden het wel heel prettig vinden als de boel 'vastgeklikt' wordt en dat we deze kant blijven opgaan. Er zit al een hele hoop tijd en energie in, dus ik zou zeggen: nu vasthouden en doorbouwen."

EXTRA ASFALT

De gedeputeerde blijft graag in gesprek met omwonenden van de N201. "We gaan door met de bewoners erbij te betrekken en dat blijven we doen. We bespreken alles."
"Ik hoop dat ik de zorgen van omwonenden kan wegnemen, want wat we doen is dat we drie denkrichtingen af laten vallen, waaronder de denkrichting 'verbreden'. Het kan wél beteken dat we op sommige kruisingen extra asfalt nodig hebben. Maar dat gaat over oplossen van knelpunten en niet over verbreding in het algemeen."
Tijdens de Provinciale Statenvergadering van maandag 18 februari wordt er gestemd over het plan voor de N201. Als de Staten akkoord gaat dan worden de plannen verder uitgewerkt. In het najaar moet de uitwerking klaar zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.