'Moordenaar 13-jarige Sybine Jansons nog niet klaar met tbs'

Het stoffelijk overschot van Jansons werd in 1999 door Maarn gereden.
Het stoffelijk overschot van Jansons werd in 1999 door Maarn gereden. © ANP
MAARN - De moordenaar van Sybine Jansons uit Maarn mag nog niet terugkeren in de maatschappij. Zijn behandelaars en de Officier van Justitie (OvJ) vinden dat de tbs-behandeling van Martin C. niet is afgerond.
De 13-jarige Sybine fietste in 1999 vanuit het Revius Lyceum in Doorn naar huis. Ze verdween en werd dood teruggevonden. Buschauffeur Martin C. werd later veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs. Eerder pleegde hij al een serie gewelddadige verkrachtingen.
De rechter heeft zich de afgelopen jaren meermaals gebogen over de vraag of C. klaar is met zijn tbs. Maar volgens de Officier van Justitie is de tijd nog altijd niet rijp. De kans op herhaling van strafbare feiten is zeer groot.
Volgens de behandelaars werkt C. goed mee aan zijn tbs, maar is er nog weinig vordering te merken. Wel mocht hij onlangs begeleid op verlof.
Ook zou hij binnenkort meer willen vertellen over wat er precies met Jansons is gebeurd, maar onduidelijk is nog of dat ook echt gaat gebeuren. In de rechtbank was vandaag veel publiek aanwezig. Onder hen ook familieleden van Sybine, zoals haar moeder.
De vraag is nu of de tbs met één of twee jaar verlengd wordt. De OvJ wil twee jaar, de advocaat van C. (Hans Anker) pleit voor één jaar. Over twee weken doet de rechter uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.