IJsselsteinse oud-wethouder Van der Lugt negeert oppositie, integriteitsrapport blijft geheim

© Gemeente IJsselstein / RTV Utrecht
IJSSELSTEIN - Oud-wethouder Anastasia van der Lugt is niet ingegaan op het verzoek van politieke partijen in IJsselstein om het integriteitsrapport naar haar toch openbaar te maken. CDA, D66, GroenLinks, PvdA en de ChristenUnie hebben haar vorige week verzocht openheid van zaken te geven omdat raadsleden veel vragen over de kwestie krijgen maar die niet kunnen beantwoorden.
Het gaat om een tweede integriteitsrapport dat is uitgevoerd om na te gaan of Van der Lugt voldoende afstand heeft genomen van zakelijke activiteiten na haar aanstelling als wethouder. Raadsleden hebben het rapport wel ingezien, maar omdat er geheimhouding op rust, kunnen politici er niet in het openbaar over praten. "Het is nu niet helder. We willen openheid en transparantie in deze zaak brengen", zegt Jos Pel (D66).
Anastasia van der Lugt (VVD) trad af nadat inwoners van IJsselstein kritiek uitte over de gang van zaken op een kinderdagverblijf waar Van der Lugt directeur was. Volgens betrokken werknemers en ouders nam Van der Lugt niet op een juiste manier afstand van haar zakelijke belangen. De gemeente IJsselstein kondigde daarop het onderzoek aan, waarvan raadsleden nu willen dat de conclusie daarvan openbaar wordt.

AFTREDEN

Nog voordat het onderzoek was besproken in de raad, kondigde de VVD-wethouder haar vertrek aan. Het politieke debat over haar aftreden werd daarom niet gevoerd.
Menso Bosma van GroenLinks zei destijds: "Het was zuiverder geweest als ze tijdelijk was teruggetreden in afwachting van het onderzoek. Ze ziet zichzelf nu als beschadigd, maar we hadden liever gezien dat het onderzoek dat had aangetoond."

SMAAD EN LASTER

Inmiddels heeft Van der Lugt tot tweemaal toe een van de ouders voor de rechter gedaagd wegens smaad en laster. Onderwerp van de eerste zitting was de e-mail die ouder Nathalie Kriek aan IJsselsteinse politici stuurde en de hele zaak aan het rollen bracht. Kriek moest van de rechter een rectificatiemail over de vermeende belangenverstrengeling sturen omdat ze niet alle beschuldigingen kon onderbouwen.
De tweede zitting was afgelopen vrijdag. Nathalie Kriek stuurde na de rectificatie nog een mail met het bericht dat ze in hoger beroep gaat. Van Der Lugt vindt dat ze hiermee de rectificatie weer teniet doet. De advocaat van Van der Lugt wil een nieuwe rectificatie, met een dwangsom van 1000 euro per dag en een verbod van 25.000 euro op nieuwe uitlatingen.
IJsselsteinse politici volgen de zaken ook, vandaar dat ze de VVD-politica hebben verzocht om het rapport vrij te geven. Ze hadden haar tot dinsdag 12 februari de tijd gegeven om met een reactie te komen.
Jos Pel: "Het zegt wat als je gilt om transparantie en gerechtigheid en dan de conclusies van het onderzoek niet wilt delen. Vervolgens zijn er wel de stappen naar de rechter vanwege smaad en laster, dan moeten we ook kunnen kijken naar wat er gebeurd is."
Anastasia van der Lugt was niet bereikbaar voor commentaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.