Nabestaanden vermiste Hanno van Mil nog altijd slachtoffer van bureaucratie

© Familie Van Mil
PROVINCIE UTRECHT - De vrouw van Amersfoorter Hanno van Mil, die al bijna vijf jaar vermist is, voelt zich door alle bureaucratische rompslomp gedwongen een verklaring van vermoedelijk overlijden aan te vragen. "Dat voelt heel raar, want ik wil hem helemaal niet dood laten verklaren. Maar ik heb geen keus. Financieel red ik het niet meer en in juridische zin bestaat onze situatie niet, mijn gezin en ik zitten in een soort kafkaësk Niemandsland."
Dat vertelt ze in een geanonimiseerd interview met Slachtofferhulp Nederland.
Vandaag bespreekt de Tweede Kamer de problemen die achterblijvers van vermisten ervaren. Het kabinet reageert dan op onderzoeken die gedaan zijn naar de gevolgen van vermissing.
Die gevolgen blijken voor de vrouw van Hanno groot, zo vertelt de woordvoerder van de familie aan RTV Utrecht. "Naast het verdriet zijn er de financiële zorgen. Omdat er bij allerlei instanties wordt geredeneerd dat Hanno niet dood is - en er dus belasting en een zorgverzekering betaald moet worden. Zij wordt nu geacht dit alles op te brengen en dat gaat niet. Er is immers maar één inkomen."
Met name bij de Belastingdienst ontstaan er problemen, aldus woordvoerder Marion van der Voort. "De Belastingdienst is enorm hardnekkig. Vaak zeggen ze: u hebt een partner, dus hier heeft u geen recht op. Elke toeslag of aanslag moet opnieuw worden geregeld en dan moet je maar hopen dat je aan de andere kant van de lijn iemand treft die bekend is met de situatie. Het zou enorm helpen als er bij de Belastingdienst één of twee deskundigen zouden zitten die dingen kunnen regelen in zulke situaties. Hanno is tenslotte niet de enige vermiste persoon in Nederland."

PRAKTISCHE PROBLEMEN

Sinds 2013 is Slachtofferhulp Nederland de formele belangenbehartiger van achterblijvers van vermiste personen. Deze organisatie adviseert en ondersteunt hen bij juridische, psychosociale en praktische problemen. "Wanneer achterblijvers ergens tegenaan lopen, kunnen wij soms deuren openen om bepaalde zaken toch te bereiken", vertelt Jytte Reichert van Slachtofferhulp Nederland. "Maar liever zien wij dat achterblijvers deze zaken zelf kunnen regelen en daarbij niet afhankelijk van ons zijn."
Na vijf jaar kan er een verklaring van vermoedelijk overlijden worden aangevraagd. Hoewel dat een oplossing is voor de praktische problemen waar het gezin van Hanno van Mil nu tegenaan loopt, is dat volgens woordvoerder Van der Voort nog altijd verre van ideaal. "Omdat we niet weten of Hanno is overleden, is het emotioneel heel zwaar om dit te verklaren. Nu wordt Hanno's partner gedwongen om dit te doen."

VERKLARING VAN VERMISSING

De familie en Slachtofferhulp Nederland pleiten daarom voor een soort tussenoplossing. "We hopen dat er vaart wordt gemaakt met een politieverklaring van vermissing, die achterblijvers kunnen overhandigen aan instanties om zo gemakkelijk aan te kunnen geven dat iemand vermist is en waarmee zij al deze praktische zaken zelf kunnen regelen", aldus Reichert.
Van der Voort: "Wat de vrouw van Hanno doormaakt, is eigenlijk meer dan een mens hebben kan. Dat je man vermist is, moet zorgen voor drie opgroeiende kinderen, jezelf staande houden, je leven oppakken en dan ook nog eens al deze bureaucratie. Het is teveel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.