"Utrechtse journaliste wist dat ex bij terreurcel zat"

© NOS.nl
UTRECHT - De Utrechtse journaliste Ans Boersma wist dat haar ex-vriend Abd A. bij de aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroepering Jabat al-Nusra was aangesloten. Hij had dat aan haar verteld, meldde het Openbaar Ministerie vandaag tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam op basis van afgeluisterde gesprekken. De 33-jarige Syriër was niet bij de zitting aanwezig.
A. wordt onder meer verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Hij zou redelijk hoog in de boom hebben gezeten bij Jabat al-Nusra en contact hebben onderhouden met hooggeplaatste
figuren. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij aanslagen. De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft twee ambtsberichten uitgedaan om maatregelen tegen de man te nemen.
A. dook in september 2017 op in debatcentrum De Balie in Amsterdam tijdens de vertoning van een documentaire over Raqqa, de 'hoofdstad' van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (IS). Activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently herkenden hem als jihadistisch strijder.
Boersma, die als correspondent in Turkije woonde en werkte, werd onlangs aangehouden en het land uitgezet. Justitie verdenkt haar van valsheid in geschrifte omdat ze haar ex-vriend met valse gegevens aan een visum zou hebben geholpen. Volgens het OM gebruikte A. minstens drie valse paspoorten.
In een afgeluisterd gesprek zei A. dat Boersma wist wat zich in Syrië had afgespeeld omdat ze zijn Twitteraccount had bekeken toen hij zijn iPad niet had vergrendeld. "Ik heb gezworen niet meer te slachten, geen vrouw geen man, niemand", zou hij toen tegen haar hebben gezegd.
De broer van A. is ook recentelijk opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Hij moet zich woensdag voor het eerst voor de rechter verantwoorden. Ook dan gaat het om een niet-inhoudelijke zitting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.