Bewoners Croeselaan vechten voor hun woningen, slopen niet enige optie

UTRECHT - Als het aan de gemeente ligt, wordt een deel van de woningen aan de Croeselaan gesloopt. Er moet ruimte worden gemaakt voor een stadspark om de wijk te vergroenen. Bewoners zijn het er niet mee eens en ook verschillende fracties hebben hun vraagtekens bij het plan. Dat bleek vanavond op een raadsinformatiebijeenkomst.
Er zijn al eerder plannen gemaakt voor de herinrichting van de Croeselaan met als belangrijkste doel vergroening van het gebied. Het huizenblok op de Croeselaan-Jan van Foreestraat moet worden gesloopt om plaats te maken voor een klein stadspark.
Dit leidde tot veel onvrede bij de bewoners. De gemeente vroeg vier verschillende architecten om een nieuw ontwerp te maken voor de Croeselaan. Op basis van die vier ontwerpen is door de gemeente een nieuw plan gemaakt.

WISSELENDE REACTIES

Op de plannen wordt wisselend gereageerd. Een ding is zeker, de bewoners vechten om te blijven. "De sloophamer gaat niet door onze muren'", klinkt het door de zaal gevolgd door: "Behandel ons niet als obstakel."
Bewoner Pet van de Luijtgaarden woont al vijftien jaar aan Croeselaan en snapt die gevoelens wel. "Het is een hechte buurt waar iedereen elkaar kent. De bewoners willen de mooie woningen graag behouden. Wat weg is, komt nooit meer terug en daar krijg je spijt van."

DESKUNDIGE

Nadat de vier ontwerpen zijn besproken komt ook onafhankelijk stedenbouwkundig bedrijf Except aan het woord/ Het bedrijf heeft zich de afgelopen weken verdiept in alle plannen van de gemeente en de architecten en komt tot een belangrijke conclusie: het slopen van de woningen is niet nodig.
Het bedrijf meent dat het ook heel goed mogelijk is om een klein stadspark te maken en de woningen te behouden. Zo zouden er kleine aanpassingen aan de weg kunnen worden gemaakt. Ook stelt het bedrijf dat de woningen aan de Croeselaan in veel andere steden als monumentale panden zouden worden gezien. De belangrijkste boodschap luidt dan ook om de woningen niet te slopen. 

POLITIEK

Bewoners reageren positief op het verhaal net als Rick van der Zweth, raadslid van de PvdA. "Wij willen de woningen aan de Croeselaan graag behouden. Het is mooi om te zien dat die mogelijkheid er ook is", aldus de politicus.
Wel denkt hij dat het nog even spannend gaat worden of er ook daadwerkelijk iets met de plannen gaat gebeuren. Niet alle fracties zijn voor het behouden van de woningen.
Over een paar weken hoopt de gemeente meer duidelijkheid te hebben over het plan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.