Inspectie: geen gevaarlijke escaperooms in Utrecht

© ANP
UTRECHT - Alle twaalf escaperooms in de gemeente Utrecht zijn veilig. Dat blijkt uit een inspectie.
De gemeente onderzocht in samenwerking met de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) de brandveiligheid. De aanleiding hiervoor was het drama in Polen begin dit jaar. Bij een brand in een escaperoom kwamen daar vijf tienermeisjes om het leven. Zij konden de spelkamer niet tijdig verlaten. In Utrecht blijkt dit dus wel goed te zijn geregeld.
Bij een controle op bouwkundige en technische aspecten zijn wel enkele gebreken geconstateerd. Met de eigenaren van deze escaperooms is afgesproken dat zij die binnen een bepaalde termijn moeten verhelpen.
"Ook in Utrecht zien we dat escaperooms erg populair zijn", zegt wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken). "Om die reden hebben we deze controle laten uitvoeren. Gelukkig kunnen we constateren dat er geen gevaarlijke escaperooms in Utrecht zijn."

SPEL

Bezoekers van een escaperoom worden opgesloten in een ruimte. Aan de hand van puzzels en raadsels moeten ze een uitweg zien te vinden. In de provincie Utrecht zijn 36 escaperooms. Hoe het met de vestigingen buiten de stad is gesteld, is nog niet duidelijk.
Brandpreventiespecialist René Hagen zei na het fatale incident in Polen dat de situatie daar niet te vergelijken is met Nederland. "Escaperooms moeten hier voldoen aan de eisen van het bouwbesluit, ze moeten een vergunning aanvragen en de gemeente moet geregeld controles uitvoeren. Het is best een goed systeem."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.