Utrecht komt met actieplan tegen lerarentekort

© ANP
UTRECHT - Utrecht komt met een pakket aan maatregelen om het lerarentekort tegen te gaan. Zo moeten er meer mogelijkheden komen om nieuwe docenten binnen een school op te leiden en wil de gemeente leraren voorrang geven op de woningmarkt.
Het lerarentekort is een groot probleem in de stad Utrecht. Zo is de verwachting dat het aantal onvervulbare vacatures op basisscholen binnen vijf jaar is verdriedubbeld naar 113 fulltime banen. In het voortgezet onderwijs verwacht men dat het tekort aan docenten stijgt van 37 (in 2018) naar 71 in 2023.
Er worden ook andere maatregelen genoemd. Zo denkt de gemeente na over de inzet van statushouders, andere nieuwkomers, internationale studenten en expats die kunnen helpen bij vakken exacte vakken of Engels en Frans. Ook moeten leraren de kans krijgen om zich binnen een onderwijsinstelling te ontwikkelen, door ze bijvoorbeeld onderzoek te laten doen.
De overheid betaalt jaarlijks 1 miljoen euro mee aan de aanpak van het lerarentekort. De gemeente Utrecht draagt daar dit jaar nog eens 330.000 euro aan bij. Het stadsbestuur steunt de plannen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.