RvS: gemeente moet strenge sluitingstijden Amsterdamsestraatweg beter onderbouwen

© Google Streetview
UTRECHT - De gemeente Utrecht moet beter motiveren waarom horecazaken op het middengedeelte van de Amsterdamsestraatweg 's avonds eerder dicht moeten. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.
De burgemeester besliste in 2016 dat eethuizen op het middendeel voortaan doordeweeks niet langer dan 1.00 uur open mogen zijn en in het weekend niet langer dan 2.00 uur. Argument was dat er volgens de gemeente veel klachten zijn over geluids- en andere overlast op juist dat gedeelte van de Amsterdamsestraatweg.
Horecaondernemers maakten bezwaar tegen dat besluit. Ze vonden dat de maatregel neerkwam op een collectieve straf en dat ze er onevenredig economisch door geraakt worden. Ook betoogden ze dat de overlast zich naar andere delen van de Amsterdamsestraatweg zal verplaatsen als er alleen beperkingen aan één gedeelte worden opgelegd.
De Raad van State gaat grotendeels mee in de bezwaren van de horecaexploitanten. Het hoogste rechtsorgaan van Nederland vernietigt een beroepsuitspraak van de rechtbank Midden-Nederland uit 2018, die in het voordeel van de gemeente uitpakte.
De uitspraak betekent niet dat de strengere openingstijden nu van tafel zijn. Wel moet burgemeester Van Zanen van ieder pand dat door de maatregel wordt geraakt, precies aantonen wat de onderneming te verwijten valt.

REACTIE GEMEENTE

De gemeente Utrecht laat in een reactie weten dat de collectieve sluitingstijden nog altijd juridisch mogelijk is, maar dat die gedetailleerder onderbouwd moet worden. "We gaan de uitspraak van de Raad van State zorgvuldig bestuderen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.