Utrechtse basketbalcoach veroordeeld voor ontucht in Nieuwegein

© RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - Een 39-jarige man uit Utrecht is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van 200 uur vanwege ontucht in zijn tijd als basketbalcoach in Nieuwegein. Hij greep zes jeugdspelers bij hun kruis tijdens trainingen.
De ontucht vond vorig seizoen plaats, toen de jongens 10 tot 14 jaar oud waren. De man werd vrijgesproken van het betasten van nog eens zes jeugdspelers. In twee gevallen ontkenden de kinderen dat ze door de coach betast waren en in vier gevallen deden de ouders uiteindelijk geen aangifte.
Uit de verklaringen van de spelers en een vader blijkt dat de coach telkens op dezelfde manier te werk ging. Hij ging dichtbij de jongens staan als hij uitleg gaf over verdedigingsoefeningen en raakte spelers die hij als voorbeeld voor de oefening gebruikte over hun kleding aan bij hun kruis. ''Dat is niet iets wat per ongeluk gebeurt'', zegt persrechter mr. Koen de Meulder. ''Ook niet in een contactsport als basketbal.'' 
De Utrechter stond binnen de club bekend als een zeer vakkundige en betrokken trainer. De jeugdspelers, ouders en club hadden vertrouwen in hem. De rechtbank weegt mee dat de veroordeelde zijn positie heeft misbruikt en het vertrouwen in hem ernstig heeft geschaad. In zijn werk en hobby mag hij vijf jaar lang niet meer met kinderen werken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.