Felle discussies over extra onderzoek op eerste dag hoger beroep moord Koen Everink

Politie in Bilthoven na moord op Koen Everink. Archief.
Politie in Bilthoven na moord op Koen Everink. Archief. © ANP
DE BILT/BILTHOVEN - De eerste dag van het hoger beroep rond de moord op zakenman Koen Everink uit Bilthoven begon vandaag met een kleine tegenslag voor de advocaten van Mark de J. Zij wilden dat er eerst meer dna-onderzoek zou worden gedaan voor de zaak verder zou gaan. De rechters besloten hier later pas een beslissing over te nemen, en dus werd De J. vandaag al ondervraagd.
De 31-jarige Mark de J. werd tot 18 jaar cel veroordeeld voor de moord op de Bilthovense zakenman Koen Everink. De voormalige tenniscoach uit Rotterdam ging in hoger beroep tegen die uitspraak. Vandaag werd die zaak in Arnhem behandeld.

ADVOCAAT: MEER ONDERZOEK NODIG

Voor de ogen van de vader en broer van Everink nam de advocaat van De J. in de rechtszaal uitgebreid de tijd om uit te leggen waarom hij meer dna-onderzoek nodig vond.
Volgens de advocaat staat alleen vast dat Everink is vermoord en dat De J. in het bezit was van zijn peperdure IWC-horloge. De rest van het bewijs zou vooral bestaan uit aannames van het Openbaar Ministerie en 'stille getuigen'.
De advocaat vroeg het hof daarom om aanvullend DNA-onderzoek toe te staan op onder meer het moordwapen en kledingstukken in de auto van de verdachte. Mark de J. houdt vol dat hij op de fatale avond, na zijn vertrek bij de Bilthovense villa van Everink, in zijn eigen auto werd ontvoerd en vastgehouden door een groep mannen. Die zouden in werkelijkheid de zakenman hebben vermoord.
DNA-kenmerken die van de verdachte zouden zijn, kunnen volgens de advocaat ook bij een ander horen. Hij pleitte daarom voor nieuw onderzoek met behulp van andere, meer precieze, technieken.

OPENBAAR MINISTERIE: "DIEPTEPUNT"

Het Openbaar Ministerie verzette zich tegen nieuwe dna-onderzoeken die de zaak zouden vertragen. Een forensisch onderzoeker van de verdediging zou niet gekwalificeerd zijn.
Ook zou een rapport dat de verdediging inbracht over de online zoekgeschiedenis van De J volgens het OM gemaakt zijn in opdracht van zijn vader. "Een voorlopig dieptepunt", noemde de advocaat-generaal dat.
Advocaat-generaal Van Leent vond het ook opvallend dat de verdediging tegen alle andere bewijzen geen nieuwe zaken inbracht. Volgens hem hebben De J. en zijn ouders nooit eerlijk meegewerkt aan het onderzoek van de politie. Doel was steeds om op voorhand verklaringen te bedenken voor alle verdenkingen. Dit zou blijken uit verhoren en afgeluisterde gesprekken.

"SPIRAAL IS KLAAR"

Verder zou de politie volgens het OM elke keer als De J. van verhaal wisselde nieuw onderzoek hebben verricht. Dat zou alleen maar meer belastende informatie hebben opgeleverd. Het OM was de vertragingen in de zaak dan ook helemaal zat: "De spiraal is klaar. Nader onderzoek is niet meer noodzakelijk."

RECHTBANK: NOG GEEN BESLISSING

Het gerechtshof besloot uiteindelijk nog geen beslissing te nemen over de onderzoekswensen van de advocaat van De J. en door te gaan met de inhoudelijke behandeling.
Wel behield het gerechtshof zich het recht voor om tijdens de inhoudelijke behandeling te besluiten dat verder onderzoek toch nodig is.

VRAGEN

Het hof ging vervolgens door met het stellen van vragen aan De J. Zo wilde het gerechtshof onder meer weten waarom hij niet meteen vertelde over de mannen die hem zouden hebben ontvoerd. "Er was mij verteld dat ik niet moest praten, mijn moeder en mijn zusje werden bedreigd", antwoordde De J. daarop. Ook waren er vragen over wat hij allemaal voor en na de moord heeft gedaan. De tenniscoach onderging die vragen emotieloos maar begon wel te stamelen toen de vragen scherper werden.

NABESTAANDEN

Het feit dat de rechtszaak vandaag niet vertraagd werd, was een opluchting voor de nabestaanden. De vader van Koen Everink maakte vandaag gebruik van zijn spreekrecht. Hij ervaart de lange duur van het proces als een groot onrecht. Ook had hij geen goed woord over voor De J.: "Een leugenaar en bedrieger van de bovenste plank."
De vader hoopt op een lange straf die de duur van het proces rechtvaardigt, en daarna mag De J. wat hem betreft worden opgenomen in "een kliniek voor gok- en liegverslaving."

VERHIT

De zitting van vandaag eindigde in een verhitte discussie tussen de advocaat van De J. en de advocaat-generaal over de planning van de rest van de rechtszaak. Uiteindelijk werd besloten dat de zaak volgende week vrijdag verder gaat. Dan wordt de strafeis ook uitgesproken.
Volgende week vrijdag is het 22 februari, toevallig ook de dag waarop Koen Everink jarig geweest zou zijn. Hij zou dan 45 jaar oud zijn geworden.
Felle discussies op eerste dag hoger beroep moord Koen Everink

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.