Utrecht ziet kansen in brexit

Bewerking RTV Utrecht.
Bewerking RTV Utrecht. © Donker Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht hoopt dat meer internationale bedrijven zich hier gaan vestigen door de brexit. In een brief aan de raad beschrijft wethouder Anke Klein uitvoerig wat het uit de Europese Unie stappen door de Britten voor impact heeft op de stad.
"Brexit lijkt er toe leiden dat meer bedrijven, uit het Verenigd Koninkrijk en uit de rest van de wereld, opnieuw zullen kijken waar zij zich het beste kunnen vestigen in de EU", schrijft ze. "Dit biedt kansen om nieuwe bedrijven en werkgelegenheid naar Nederland te trekken."

MOTOR VAN ECONOMIE

Utrecht moet hierin, als 'belangrijke motor van de Nederlandse economie', een rol vervullen, stelt de wethouder. "Met een jonge, goed opgeleide beroepsbevolking, excellente kennis en wetenschap, een sterke kennisintensieve en dienstverlenende economie en nauwe samenwerking tussen overheden, bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen is Utrecht de meest competitieve regio van de Europese Unie."
Belangrijk speerpunt is de komst van het Europese Medicijnenagentschap (EMA) naar Amsterdam vanwege de aanstaande brexit. "Het Utrechtse gezondheidscluster is een aantrekkelijke omgeving voor deze groep bedrijven, al ontstaat er mogelijk een tekort aan laboratoriumruimte in de regio."

INTERNATIONALE SCHOLEN

Voor het aantrekken en behouden van internationale werknemers is het volgens de wethouder wel van groot belang dat er voldoende plaats is op internationale scholen. "Zonder extra maatregelen ontstaat vanaf zomer 2019 een gebrek aan plaatsen op de internationale school", schrijft Klein. Ook vindt ze het van belang dat er een goed lopend 'welcome centre' is voor alle internationale medewerkers en dat Utrecht talenten ook weet te behouden.

BRITTEN IN UTRECHT

Er zijn ongeveer 1500 burgers uit het Verenigd Koninkrijk geregistreerd in de gemeente Utrecht en ongeveer tachtig Britse bedrijven. De gemeentelijke website heeft inmiddels een speciale pagina met informatie over brexit. In 2017 en 2018 was er een lichte stijging van het aantal aanvragen van Britten die de Nederlandse nationaliteit willen aannemen. De verwachting is dat deze lichte stijging iets verder zal doorzetten als er duidelijkheid is over de brexit en de gevolgen ervan. 
Bij Burgerzaken leidt de brexit vooralsnog niet tot extra werkdruk of wachttijden, schrijft de wethouder. "Wij zijn terughoudend met het beantwoorden van vragen van Britse inwoners die feitelijk over verblijfsrecht gaan. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van IND. Wij verwijzen hen door."
Wethouder Klein beschrijft ook per sector wat de brexit voor invloed heeft. Haar brief aan de gemeenteraad is hier te vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.