RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bewoners ontvluchten Amersfoortse probleemflat

1/2
AMERSFOORT - Voor een groepbewoners van een appartementencomplex aan de Paladijnenweg in Amersfoort is de maatnu echtvol. Ze hebben naar eigen zeggenal ruim twee jaar last van verwarde buren die dag en nacht voor overlast zorgen. Woningcorporatie Portaalen gemeente beloofden onlangsoplossingen, maar volgens de bewoners is er nog steeds niets veranderd. Sommigen hebben daarombesloten te verhuizen omdat ze de situatie niet langer aankunnen.

Twee maanden geleden escaleerde de situatie aan de Paladijnenwegtoen brand uitbrak in n van de appartementen. De politie hield een dag laterde bewoner aan. Buren zijn ervan overtuigd dat hij zelf het vuur heeft aangestoken. Het zorgde voor een onveilig gevoel onder de bewoners. En dat gevoel is niet minder geworden.
ANGST "Vooral als ik alleen thuis ben, dan overheerst bij mij de angst. Dan doe ik geen deuren meer open en blijf ik strak op m'n balkonnetje en ga ik niet meer naarbuiten. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld."Het is n van de reacties die we van bewoners krijgen als we hen vragen hoe de situatiebij hen aan de Paladijnenwegnu is.

Ze willen anoniem blijven omdat ze bangzijn dat overlastgevende buren zich tot hen richten. "Of we verschil merken tenopzichte van tweemaanden geleden? Nee. Wij horen of zien helemaal geen verbeteringen."

Bewoners zijn overlast in hun flat spuugzat

BRAND Eind december bereikte de overlastin het appartementencomplex z'n climax. Nadat een bewoner zijn eigenhuis in brand zette, was de maat voor de anderen vol.Eenbezoekvanburgemeester Bolsius grepen ze met beide handen aan om hem duidelijk te maken dat er iets moest veranderen.

Woningcorporatie Portaal liet al snel weten dat de klachten van de bewoners terecht zijn en dat ze achter de schermen hard werken aan een oplossing. Maar volgens de bezorgde bewoners lijkt die oplossing verder weg dan ooit. De overlast zou volgens sommigen zelfs zijn toegenomen; als tegenreactie, omdat de bewoners het probleem hebben aangekaart in de media.

Portaal communiceert ook helemaal niet met ons. We horen en zien niets!"
Bewoner

Vertrouwen in een oplossing hebben de bewoners eigenlijk al jaren niet. Ook inde afgelopen periode, waarin Portaal aangaf aan een oplossing te werken, veranderde daar niets aan. "Op zich hebben ze inmiddels al ruim twee jaar de tijd. Die schermen van Portaal moeten enorm zijn, want dat roepen zeal jaren: 'achter de schermen zijn we bezig.' Wij horen of zien daar niets van. Ze communiceren ook helemaal niet met ons."
FORS INGEZET Portaal ontkent dit. In een gezamenlijke, schriftelijke reactie laten de woningcorporatie n de gemeente Amersfoort weten dat ze alle signalen zeer serieus nemen en dat ze daarover uiteraard in gesprek blijven met de bewoners en alle betrokken instanties.

Ook ontkennen Portaal en de gemeente dat ze niets aan de problemen doen. In plaats daarvan zou de afgelopen periode zelfs 'fors ingezet' zijn op de adressen die overlast veroorzaken. "Door persoonsgerichte aanpak, het uitplaatsen van mensen (via de rechter), mensen een andere woning aanbieden, mensen tijdelijk elders huisvesten, faciliteren te verhuizen."

"Dit heeft inmiddels op vijf adressen tot verandering geleid. Daarbij kunnen wij niet altijd afdwingen dat er wordt ingegaan op het aanbod dat wij voorleggen. Het komt voor dat een passend woning aanbod wordt geweigerd. De corporatie werkt daarnaast aan dossieropbouw van de overlastadressen, voert gesprekken met overlastveroorzakers en geeft waarschuwingen af."

Om op korte termijn de rust te doen laten terugkeren in het appartementencomplex is extra toezicht ingezet. Zo is te lezen in de opgestelde reactie.Ook zijn er op verzoek van bewoners camera's opgehangen en zijn er vrijwel dagelijks medewerkers van Portaal in het gebouw aanwezig. Dit laatste wordt door bewoners stellig ontkend.

Wat ik tegen Portaal wil zeggen? Kom hier eens een paar maanden wonen!"
Bewoner
VERHUIZEN Een aantal bewoners kiest ervoor om niet langer af te wachten. Ze zijn de overlast en dreigende sfeer meer dan zat en kiezen ervoor om te verhuizen. Dat zorgt voor dubbel gevoelens. "Aan de ene kant ben ik natuurlijk hartstikke blij omdat ik hier weg kan. Maar aan de andere kant laat ik een groep achter die voor mij heel dierbaar is. En ik heb niet het idee dat zij op dit moment honderd procent veilig zijn. Dat doet me heel veel zeer."

Er zijn ook bewoners die zeggen dat ze willen verhuizen, maar niet de middelen hebben. Zij moeten dus blijven en ze hopen dat woningcorporatie Portaal hen "eindelijk eens serieus gaat nemen".Een bewoner: "Ik zou zeggen, kom hier eens een paar maanden wonen en ga eens even kijken hoe het voelt en wat je allemaal meemaakt.Dan begrijpen jullie misschien waarom wij reageren zoals we reageren."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -