Utrechters ruw gewekt door plofkraak Oog in Al: "Hier waren we al bang voor"

© Koen Laureij
UTRECHT - In de Utrechtse wijk Oog in Al hebben plofkrakers vannacht een geldautomaat opgeblazen op de hoek van de Johan Winnubstlaan en Händelstraat. 
De twee daders vluchtten vannacht op een witte scooter richting de Dafne Schippersbrug. Een politiehelikopter vloog ruim een uur boven Utrecht en De Meern, maar het duo is niet gepakt. Duidelijk is inmiddels dat er niets is buitgemaakt bij de plofkraak.

ENORME SCHADE

Bewoners werden rond 03.30 uur gewekt door twee enorme explosies. De geldautomaat van ABN Amro was door de klap in zijn geheel uit de muur geslingerd. De gevel was volledig ontzet en een dakterras was door de klap instabiel geworden.
De politie zette de straat vannacht af.
De politie zette de straat vannacht af. © Koen Laureij
Ik zag de stenen door de lucht vliegen
Bewoner Jan
Omdat niet duidelijk was of er explosieven waren achtergebleven, ontruimde de politie vier woningen. Ook kleine kinderen waren daarvan de dupe. Twee gezinnen werden met matras en al opgevangen door buren buiten de afzetting.
De schade bij daglicht.
De schade bij daglicht. © RTV Utrecht / Liesbeth de Moor

BEWONERS

Jan Frederiks, die met zijn vrouw en drie kinderen aan de Johan Winnubstlaan woont, moest ook voor een paar uur zijn huis uit. Hij is zich rot geschrokken. Zijn partner werd wakker van de eerste knal en wekte hem. "Ze sprak de legendarische woorden: 'het is zover'. Want hier waren we al heel lang bang voor." 
Jan ging naar het balkon aan de voorkant van de woning en zag iemand bezig bij de automaat. Toen kwam de tweede ontploffing. "Ik zag de stenen door de lucht vliegen en iemand wegrennen."
Bewoner Jan Frederiks vertelt op Radio M Utrecht over de plofkraak
Politie-onderzoek vannacht.
Politie-onderzoek vannacht. © Koen Laureij

EERDERE PLOFKRAAKPOGING

Bewoners en ondernemers in Oog in Al zijn al langer bezig om deze pinautomaat de straat uit te krijgen uit vrees voor een plofkraak. Ongeveer vijf jaar geleden mislukte een poging. "We hebben daarna regelmatig contact gehad met ABN Amro en de gemeente Utrecht om te kijken of dit niet anders kan en moet", vertelt Jan. "Dit leidde wel tot geruststellende woorden, dat er alles aan gedaan werd om het risico te verminderen, maar het heeft blijkbaar niet mogen baten."
Politie-onderzoek in Oog in Al.
Politie-onderzoek in Oog in Al. © Koen Laureij
De opgeblazen geldautomaat zit vlakbij restaurant Smoesjes. Daar was vorige week nog een inbraakpoging, net als bij slijterij Mitra in Oog in Al. Het restaurant kan voorlopig niet open door de gigantische schade die de plofkrakers hebben veroorzaakt.
Enorme schade door plofkraak in Oog in Al

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.