Meer dan honderd grafheuvels op Utrechtse Heuvelrug ontdekt

© Archol/Ivo van Wijk
LEUSDEN - De afgelopen weken zijn op de Utrechtse Heuvelrug meer dan 20 grafheuvels ontdekt. De teller komt daarmee op 102 in het gebied tussen Leusden en Doorn.
De gemeentes Leusden en Utrechtse Heuvelrug willen in kaart brengen hoeveel grafheuvels er in hun gebied te vinden zijn. Archeologisch Onderzoeksbureau Archol uit Leiden doet daarom sinds 2016 onderzoek.

MIDDEN BRONSTIJD

"We bekijken kleine hoogteverschillen in het landschap", vertelt Ivo van Wijk, projectleider bij Archol. "Met boringen in de heuvels komen we er dan achter of het inderdaad om grafheuvels gaat. Ze liggen er al sinds de midden bronstijd, ongeveer 1600 jaar voor Christus. De heuvels werden toen opgeworpen met plaggen die bovenop de urn van een overledenen werden gelegd."
Archeologisch onderzoek naar grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug
Archeologisch onderzoek naar grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug © Archol/Ivo van Wijk
De grafheuvels zijn nu vaak niet als zodanig zichtbaar in het landschap. "Vaak zijn ze overwoekerd en groeien er bomen op. Die maken met hun lange wortels de grafheuvels stuk", zegt Ivo van Wijk. "Het is zaak dat de heuvels goed bewaard blijven, dat de bomen die erop staan gekapt worden en dat bijvoorbeeld een ruiterpad dat er overheen loopt gedeeltelijk verlegd wordt."
Op de Utrechtse Heuvelrug zijn in totaal zo'n 400 plekken aangewezen die een grafheuvel kunnen zijn. De komende jaren wordt er dus nog volop onderzoek gedaan.
Archeoloog Ivo van Wijk vertelt over het onderzoek naar grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.