Plofkraak dupeert restaurant in Oog in Al: deuren dicht op Valentijnsdag

Rechts restaurant Smoesjes.
Rechts restaurant Smoesjes. © RTV Utrecht
UTRECHT - Restaurant Smoesjes in de Utrechtse wijk Oog in Al is zwaar gedupeerd door de plofkraak van vannacht. De zaak zit naast de opgeblazen geldautomaat en kan voorlopig niet open door de puinhoop. Er is onder meer schade in de keuken. Eigenaar Roy van den Brink baalt enorm, helemaal nu het Valentijnsdag is en er veel bezoekers werden verwacht.
In Oog in Al en omgeving waren rond half vier vannacht zeer harde knallen te horen. Twee nog voortvluchtige plofkrakers bleken het voorzien te hebben op de geldautomaat van ABN Amro op de hoek van de Johan Winnubstlaan en Händelstraat. Ze hebben niets buitgemaakt volgens de politie.
Schade bij Smoesjes.
Schade bij Smoesjes. © RTV Utrecht
Wel is de gevel door de explosies weggeslagen en is een dakterras instabiel geworden. Ook restaurant Smoesjes heeft dus veel schade. Bij het eethuis was vorige week nog een inbraakpoging, net als bij slijterij Mitra in Oog in Al.
Schade in de keuken van Smoesjes.
Schade in de keuken van Smoesjes. © RTV Utrecht
Roy van den Brink, eigenaar van restaurant Smoesjes.
Roy van den Brink, eigenaar van restaurant Smoesjes. © RTV Utrecht

ONTRUIMD

De impact van de plofkraak is groot. Vier woningen werden na het incident ontruimd. Twee buurtbewoners hebben zich direct ontfermd over hun buren. De gemeente doet verder onderzoek naar de bewoonbaarheid van de huizen en zorgt indien nodig voor opvang.
Buurtbewoners en ondernemers vreesden al voor een plofkraak bij de geldautomaat na een mislukte poging ongeveer vijf jaar geleden. Ze hebben er naar eigen zeggen tevergeefs voor gepleit om de automaat weg te halen. Bewoner Jan Frederiks vertelde dit vanmorgen op Radio M Utrecht.
Oog in Al wil van geldautomaat af

REACTIE ABN AMRO

Of de geldautomaat nu alsnog wordt weggehaald, kan een woordvoerder van ABN Amro niet zeggen. ''We kunnen niet zomaar automaten sluiten. Er wordt altijd gekeken naar hoe vaak ze worden gebruikt en hoeveel andere automaten er in de buurt zijn. Dat gaat altijd in overleg met de gemeente. Dat bewoners bezorgd zijn om de veiligheid is begrijpelijk, maar de afweging is altijd: is er genoeg contant geld in de samenleving."
Toevallig maakte de bank vanmorgen wel bekend dat per 25 februari de twee geldautomaten aan de Kanaalstraat 57 zullen verdwijnen.
De situatie vannacht.
De situatie vannacht. © Koen Laureij
De schade bij daglicht.
De schade bij daglicht. © RTV Utrecht / Liesbeth de Moor
De schade bij daglicht.
De schade bij daglicht. © RTV Utrecht / Liesbeth de Moor

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.