'Salmonella gebruikt slimme truc om mensen te besmetten'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben ontdekt hoe de Salmonellabacterie misbruik maakt van een van de verdedigingsmechanismen van het lichaam om darmcellen binnen te dringen. Volgens de universiteit is de vondst een belangrijke stap voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen om Salmonella-infecties te voorkomen.
In Nederland worden elk jaar vijftigduizend mensen besmet met Salmonellabacteriën via rauwe dierlijke producten zoals kip- of varkensvlees, eieren of zuivelproducten. Zo'n besmetting veroorzaakt ernstige diarree die dagen kan aanhouden.
Ook kan het leiden tot ernstigere vormen, zoals buiktyfus.

VERDEDIGINGSLINIE

De slijmlaag van de darm vormt normaal gesproken een belangrijke verdedigingslinie tegen bacteriële darminfecties. Volgens de onderzoekers van de Universiteit Utrecht weet de Salmonellabacterie gebruik te maken van een bepaald bindingseiwit om deze verdedigingslinie te omzeilen en de cellen binnen te dringen.
"Met deze nieuwe kennis kunnen we manieren bedenken om Salmonella-infecties te voorkomen", zeggen de onderzoekers. Ze publiceren over hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Pathogens.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.