Rechter: gedwongen seks met verstandelijk beperkte vrouw niet bewezen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
ZEIST - Een man uit Zeist die een verstandelijk beperkte vrouw gedwongen zou hebben om seks met hem te hebben, is daarvan vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden drie jaar gevangenisstraf tegen hem geëist.
De 47-jarige man zou in mei vorig jaar meerdere keren seks met de 19-jarige vrouw hebben gehad, volgens het OM door misbruik te maken van zijn fysieke en mentale overwicht. De vrouw heeft volgens getuigen de verstandelijke vermogens van een kind van vijf.

ONVRIJWILLIG

Volgens de rechtbank in Utrecht staat vast dat de man seksuele handelingen verrichte bij de vrouw, maar is niet bewezen dat dit onvrijwillig was. Ook vindt de rechtbank niet bewezen dat de man daadwerkelijk gemeenschap met haar had.
Bij de politie vertelde zij dat ze geen seks met de man wilde en duidelijk stop heeft gezegd, maar tegelijkertijd zou zij meerdere keren 'ja' hebben gezegd toen hij haar vroeg of ze van hem hield, of ze van seks hield en of hij terug mocht komen. Ook al zou dat volgens haar per ongeluk zijn geweest.

ILLEGALE VREEMDELING

De vrouw woont al jaren in een instelling in Zeist voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking, maar volgens de rechtbank is niet vast komen te staan dat verdachte wist dat zij een stoornis heeft. Het feit dat hij slecht Nederlands spreekt kan daarbij een rol hebben gespeeld.
De man zit op dit moment vast in het uitzetcentrum Ter Apel, omdat hij al jaren illegaal in Nederland verblijft. Dat zou aanvankelijk gelijktijdig met de ontuchtzaak worden behandeld, maar de rechter heeft besloten de zaken te splitsen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.