Opgeblazen pinautomaat Oog in Al keert niet terug

© RTV Utrecht
UTRECHT/UTRECHT - De pinautomaat in Oog en Al die vannacht het doelwit van plofkrakers, keert niet meer terug. ABN Amro heeft besloten dat de automaat op de hoek van de Johan Winnubstlaan en Händelstraat in Utrecht niet wordt vervangen.
"Het is belangrijk dat mensen toegang hebben tot contant geld in de buurt en deze automaat werd wel veel gebruikt", zegt Geert van der Varst van ABN Amro. "We gaan op zoek naar een andere oplossing, maar op deze plek komt de automaat niet terug."
De pinautomaat in Oog in Al was in 2013 ook al doelwit van een plofkraak. Die mislukte toen. Omwonenden hebben sinds die poging geprobeerd om de bank te overtuigen de automaat weg te halen. "We hebben daarna regelmatig contact gehad met ABN Amro en de gemeente Utrecht om te kijken of dit niet anders kan en moet", vertelde buurtbewoner Jan Frederiks vanochtend.
Zijn vrouw werd vannacht wakker van de eerste knal en wekte hem. "Ze sprak de legendarische woorden: 'het is zover'. Want hier waren we al heel lang bang voor."
Burgemeester Jan van Zanen zegt snel langs te komen in de buurt: "zodra ik kan". Hij noemt de impact van plofkraken op omwonenden enorm groot. "Het feit dat de daders van de plofkraken explosieven gebruiken midden in een woonwijk is natuurlijk vreselijk. Daarmee nemen ze een enorm risico voor de omwonenden. De daders bezorgen de bewoners een nachtmerrie. Dat geldt voor de direct omwonenden, en eigenlijk de voor de hele wijk. Hun wereld staat op z'n kop. Buurtbewoners zijn enorm geschrokken van de enorme klap, midden in de nacht. Het is ook uitermate zuur voor het naastgelegen restaurant, dat volgeboekt was in verband met Valentijnsdag, maar vanavond niet open kan."
Restaurant Smoesjes is zwaar gedupeerd door de plofkraak van vannacht. De zaak zit naast de opgeblazen geldautomaat en kan voorlopig niet open door de puinhoop. Door de explosies is de gevel van het gebouw weggeslagen en is een dakterras instabiel geworden. Volgens de politie hebben de plofkrakers niets buitgemaakt. Ze -het waren er twee- zijn nog altijd voortvluchtig.
Utrechters ruw gewekt door plofkraak Oog in Al: "Hier waren we al bang voor"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.