RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Nieuwe Parkschool in Vianen bijna klaar voor gebruik

1/2
VIANEN - Basisscholen De Voorhof en de Wegwijzer in Vianen verhuizen binnenkort naar hetzelfde nieuwe gebouw, De Parkschool. Op 5 maart worden er de eerste lessen gegeven.

De oude schoolgebouwen van de twee scholen zijn na†veertig jaar helemaal op. De lampen zijn sterk verouderd, langs de plafonds lopen kabels en in de muren en vloeren zitten gaten. Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de bouw van de nieuwe school in park in de wijk Monnickenhof en het is bijna af. De wordt de school ingericht. Ook wordt er nog hard gewerkt aan het park rondom de school. Op de plek van de oude scholen komt het schoolplein.

TROTS

Directeur van De Wegwijzer Michelle Tersteeg is blij dat de verhuizing bijna gaat plaatsvinden. "Het nieuwe gebouw voelt echt heel erg goed.†Mensen die hier voor het eerst komen zijn echt overweldigd over hoe het gebouw eruitziet en hoe mooi het uiteindelijk is geworden."

IDENTITEIT

Beide scholen zitten straks in hetzelfde gebouw en delen ruimtes zoals de gymzaal, de keuken en het atelier voor creatieve lessen. De twee directeuren zijn niet bang om de identiteit van hun school te verliezen door zo nauw met elkaar samen te werken. "We hebben daar goed met elkaar over gesproken. We hebben als scholen onze eigen identiteit en visie en missie."

Toch lijken de overeenkomsten tussen de scholen groter te zijn dan de verschillen.†Tersteeg:†"We hebben ook heel erg veel gemeen. We denken hetzelfde over de manier waarop kinderen hier in deze wijk naar school moeten kunnen gaan en welke activiteiten we kunnen bieden aan de kinderen. Bijvoorbeeld in de gezamenlijke keuken willen we ook graag dat de kinderen zich op dat gebied kunnen uitleven."

Ook volgens de directeur van De Voorhof, Laurens van Leeuwen, zijn de verschillen tussen de scholen niet zo makkelijk op te noemen, maar zijn ze er wel. "Je hebt als ouder zeker wel wat te kiezen. Ouders vragen aan mij natuurlijk ook wat de verschillen zijn, maar ik vertel dan eigenlijk altijd alleen wat wij doen als school en waarin wij ons onderscheiden."

De scholen delen niet alleen ruimtes maar zullen ook gezamenlijk magazijnen gaan vullen en inkopen doen. "De keuzes die gemaakt zijn voor het maken van de Parkschool hebben we voor 90% samen genomen. Dat vind ik wel krachtig", vertelt van Leeuwen.

LEERPLEINEN

Laurens van Leeuwen hoopt dat de deuren van de lokalen altijd open zullen staan. "We hebben mooie klaslokalen en die zitten altijd vast aan een gedeelde ruimte met andere klassen. Het leren hoeft dus niet in alleen in de klassen plaats te vinden. Het mag overal. Daar kijk ik het meest naar uit," vertelt hij.

STICHTING KINDEROPVANG VIANEN

Naast twee basisscholen zitten er ook†een BSO en een kinderopvang in het nieuwe gebouw. Manager van de Stichting Kinderopvang Vianen Wilma Blankenstein is heel erg blij met de nieuwe ruimtes voor de kinderen. Ook de keuken vindt zij een verrijking voor de kinderopvang. "Hier kunnen kinderen koken en workshops geven. De snijplanken zijn op hoogte voor de kinderen en er zijn speciaal keramische platen om brandplekken te voorkomen. We hebben ook peuters en die kunnen hier met Sinterklaas pepernoten bakken. Het kan alleen maar leuk worden," vertelt ze enthousiast.

Begin februari is de Stichting Kinderopvang Vianen†al in het nieuwe gebouw getrokken. Volgens Blankenstein hebben de jonge kinderen geen moeite om te wennen in het nieuwe gebouw. Voor de BSO verandert er straks†wel wat, want die heeft altijd een eigen plek gehad en nu moeten ze ruimtes gaan delen.†"Dus als je een mooi bouwwerk hebt gemaakt dan kan je dat niet laten staan, dan moet je dat toch opruimen. Dat is wel anders."

Op 5 maart krijgen de leerlingen van de scholen voor het eerst les in de Parkschool en wordt de school officieel geopend.

Nieuwe school in Vianen praktisch klaar voor gebruik


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht